Asistenta juridica reprezinta activitatea desfasurata de un aparator ales ori din oficiu. In ceea ce priveste aparatorul din oficiu, trebuie mentionat faptul ca invinuitul/inculpatul nu are dreptul de a-l alege.

     Regula instituita de legiuitor este aceea ca asistenta juridica este facultativa. Exceptia de la regula, stabileste ca doar in anumite cazuri strict si limitativprevazute de lege, asistenta juridica devine obligatorie.

     In situatia in care asistena juridica este obligatorie, actele procesuale ori procedurale incheiate fara a se asigura asistenta juridica sunt lovite de nulitate absoluta.

     Prin „aparator” intelegem avocatul ales ori desemnat, consilierul juridic ori un magistrat (atunci cand pledeaza in cauze personale)

     Daca dupa inceperea dezbaterilor, cand in cauza respectiva asistenta juridica este obligatorie, avocatul lipseste nejustificat si nu asigura substituirea, instanta va desemna unul din oficiu pentru inlocuire si ii va acorda cel putin 3 zile pentru a studia dosarul si pentru a pregati apararea. Daca un aparator este angajat in ziua judecatii, cererea de amanare pentru pregatirea apararii nu poate fi respinsa pe motiv ca a mai fost amanata judecata la cererea inculpatului pentru a-si angaja aparatorul. Prin urmare, refuzul avocatului de a pune concluzii este justificat.    

Asistenta juridica obligatorie a invinuitului/inculpatului in cursul urmaririi penale are loc in urmatoarele cazuri:

-daca persoana este minora (asistenta juridica este obligatorie pana la dat la care devine major)

-daca persoana este internata intr-un centru de reeducare (asistenta juridica este obligatorie pe toata durata necesara)

-daca persoana este retinuta ori arestata (chiar si in alta cauza)

-daca persoana este internata medical ori obligata la tratament medical (chiar si in alta cauza)

-cand organul de urmarire penala ori instanta de judecata apreciaza ca persoana nu si-ar putea face apararea singura.

 

Asistenta juridica obligatorie a invinuitului in cursul judecatii:

-asistenta juridica va fi obligatorie pe tot parcursul judecatii daca persoana a savarsit fapta cand era minora, fiind fara relevanta faptul ca la momentul sesizarii instantei aceasta a devenit majora.

-daca persoana este internata intr-un centru de reeducare

-daca persoana este retinuta ori arestata

-daca persoana este internata medical ori obligata la tratament medical

-cand instanta de judecata apreciaza ca persoana nu si-ar putea face apararea singura.

-cand legea prevede penru infractiunea savarsita pedeapsa inchisorii de 5 ani sau mai mare ori detentiunea pe viata

     Caracterul obligatoriu al asistentei in toate cazurile mentionate mai sus va viza toate termenele.  Prin urmare, daca instanta omite sa citeze aparatorul invinuitului ori inculpatului la unele termene, nu se acopera de prezenta acestuia cu ocazia dezbaterilor in fond. Lipsa aparatorului va atrage nulitatea absoluta a hotararii pronuntate in cauza respectiva, chiar daca s-ar amana pronuntarea in vederea depunerii unor concluzii scrise.