Sediul materiei este prevazut in art. 266-288 al Noului Cod Penal, infractiuni ce impiedica activitatea organizatiilor de stat, publice orice ale caror activitati sunt reglementate si incriminate de lege. Ele se savarsesc cat timp se desfasoara activitatea judiciarea prin neindeplinirea obligatiilor sau garantiilor procesuale si care impiedica infaptuirea justitiei. De infaptuirea justitiei depinde asigurarea ordinii sociale . Ea se va respecta in numele legii cu imperativitatea principiului ca judecatorii sunt independent si se supun numai acesteia.
General vorbind, instanta trebuie sa-si desfasoare activitatea jurisdictionala in ceea ce priveste cercetarea si stabilirirea dreptatii in cauzele pe care le solutioneaza. Aceasta activitate inceteaza in momentul formarii actului de justitie ce are ca izvor legea si detine forta executorie.
Obiectul juridic al acestor infractiuni il reprezinta valorile sociale ce privesc infaptuirea justitiei ce devin raporturi juridice ce contin drepturi si obligatii protejate de legea penala. Ca si obiect secundar mai intalnim: libertatea, demnitatea persoanei, nedenutarea, supunerea la rele tratamente ori relatiile de serviciu. Obiectul material consta in activitatile ce le efectueaza organelle de justitie, unele infractiuni detinand acest obiect, altele nu.
Subiectul activ poate fi orice persoana ori se intampla sa se ceara calificare lui: expert, functionar public etc, iar uneori poate constitui o circumstanta agravanta. Infractiunile precizate pot fi savarsite cu participatie.
Statul este subiectul pasiv principal, iar cel secundar este persoana fizica vatamata prin savarsirea infractiunii. Ele sunt comisive elemental material luand fiinta printr-o actiune sau inactiune (de exemplu, in cazul nedenuntarii sau omisiunii sesizarii). Din materialitatea actiunii sau inactiunii se va determina si raportul de cauzalitate.
Ele se comit, de regula cu intentie directa sau indirecta, dar in cazul inlenirii evadarii se poate savarsi din culpa. Tentativa este posibila infractiunilor de tortura, represiune nedreapta, evadare sau inlenirea evadarii.
Pedepsele prevazute de lege sunt in general cele cu inchisoarea deoarece se apara valorile sociale. Raspunderea penala se poate inlatura in cazul marturiei mincinoase, nedenuntarii, favorizarii faptuitorului, omisiunii sesizarii.
Circumstantele atentuante se intalnesc la marturia mincinoasa iar cea cele personale de atenuare a raspunderii penale la neduntare si favorizarea faptuitorului. De asemenea agravate intalnim la omisiunea sesizarii si inlesnirea evadarii.