CONTACT CASA DE AVOCATURA DOBRESCU

            TELEFON: 0766883875                                          

Avand in vedere ca numarul celor care au absolvit o facultate din cadrul Universitatii Spiru Haret si ale caror diplome nu sunt recunoscute este foarte mare ne propunem sa analizam in cele ce urmeaza pasii pe care trebuie sa ii faca un absolvent pentru recunoasterea diplomei sale.

In primul rand este important de precizat ca la nivel national situatia este una discriminatorie, deoarece cei care au actionat in instanta Universitatea si Ministerul Educatiei au avut de cele mai multe ori castig de cauza, diplomele lor fiind recunoscute, pe cand celor care au ramas pasivi si nu au mers in instanta, desi teoretic au exact aceleasi drepturi ca si cei care au castigat procesele, diplomele nu le sunt recunoscute inca.

Primul pas ce trebuie facut dupa ce ati decis sa mergeti in instanta pentru drepturile dumneavoastra este realizarea proceduri prealabile, conform Legii Contenciosului Administrativ nr.  554/2004.

Probabil o sa va intrebati de ce trebuie parcursa aceasta procedura din moment ce Universitatea Spiru Haret este o persoana de drept privat. Conform art. 2, alin. (1), lit. b) al Legii nr. 554/2004: “sunt asimilate autorităţilor publice, în sensul prezentei legi, persoanele juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public”. Avand in vedere ca Universitatea Spiru Haret este autorizata sa presteze un serviciu public in domeniul educatiei ea se incadreaza in definitia autoritatiilor publice.

Tinand cont de faptul ca diploma de absolvire este un act administrativ individual se vor redacta doua plangeri prealabile:

  • catre Universitate si
  • catre Ministerul Educatiei.

Este necesar a se depune o plangere prealabila si catre Minister deoarece el este direct raspunzator de eliberare/recunoasterea diplomelor, iar in cadrul unui eventual litigiu va fi chemat in judecata.

In cazul in care raspunsul la cele doua plangeri depuse nu vine in termen de 30 de zile de la data inregistrarii lor sau este unul care va nemultumeste va puteti adresa instantei competente, la sectia de contencios administrativ.

Este important de precizat ca instanta competenta pe fond, este Tribunalul pe raza caruia isi are domiciliul reclamantul sau cel de la domiciliul paratului. Adica va puteti adresa pentru inregistrarea cererii de chemare in judecata fie Tribunalului din judetul unde domiciliati fie Tribunalului Bucuresti, unde atat Universitatea Spiru Haret cat si Ministerul Educatiei isi au sediul central.

Recursul se va judeca fie la Curtea de Apel Bucuresti, fie la curtea de apel regionala in carei jurisdictie va aflati, in functie de tribunalul ales pentru depunerea cererii de chemare in judecata.