Interdictia judecatoreasca este masura de ocrotire care poate fi dispusa numai de catre instanta judecatoareasca atunci cand persoana fizica este lipsita de discernamant din cauza alienatiei sau debilitatii mintale si consta in lipsirea de capacitate de exercitiu si instituirea tutelei.
In acest scop se poate constitui un consiliu de familie, unde vor fi aplicabile regulile referitoare la consiliul de familie din cazul minorului
Prin alienatie si debilitate mintala se intelege o boala psihica sau un handicap psihic ce determina incopententa psihica a persoane de a actiona critic si predictiv privind consecintele social-juridice care pot decurge din exercitarea drepturilor si obligatiilor civile.
Minorul alienat sau debil mintal poate fi pus sub interdictie judecatoreasca dupa implinirea varstei de 14 ani. Persoanele varstnice care din cauza batranetii si bolii isi pierd temporar discernamantul sau cele care sunt lipsite pasager de discernamant din cauza toxicomaniei, alcoolismului sau a altor cauza nu pot fi puse sub interdictie judecatoreasca.
Conditiile care trebuie indeplinite cumulativ punerii sub interdictie sunt:
1. persoana fizica in cauza sa fie lipsita de discernamant.
2. lipsa de discernamant sa fie provocata de alienatie sau debilitate mintala
3. lipsa de discernamant sa nu lase persoana sa isi protejeze interesele.
O precizare in acest sens este ca discernamantul nu trebuie confundat cu, capacitatea civila deoarece este o stare de fapt recunoscuta de lege oricareu persoane care se apreciaza in functie de imprejurari. Prezumtia ridicata este ca persoanele capabile au discernamant.
In ceea ce priveste procedura de punere sub interdictie, dupa primirea cererii de chemare in judecata, i se va comunica procurorului pentru a dispune efectuarea unei cercetari si daca e cazul luare parerii unei comisii de medici specialisti. Apoi se va numi un curator pe intreaga perioada a desfasurarii procedurii de punere sub interdictie pana la numirea tutorelui. Instanta poate admite ca pe cel mult 6 saptamani persoana sa fie internata pentru a se observa starea mintala a acestuia. Dupa ce se primesc rezultatele cercetarii efectuate de procuror, avizul comisiei de medici specialisti ori al medicului curant, presedintele instantei va cita partile. Apoi, in proces prezenta si concluziile procurorului sunt obligatorii precum si interogatoriul persoanei fizice care urmeaza a fi interzisa.
Aceasta masura are ca efecte lipsirea interzisului de capacitate de exercitiu si instituirea tutelei. Instanta de tutela va solutiona cererea si este denumita tutore prin hotarare nefiind necesara hotararea altei instante.
Persoanele in cauza pot incheia aceleasi acte juridice patrimoniale pe care le poate incheia minorul sub 14 ani.
Interdictia va inceta prin ridicare de catre instanta judecatoreasca atunci cand au incetat cauzele care au produs-o , respectandu-se principiul simetriei de forma. De asemenea interdictia se ridica si prin moartea interzisului. Cererea o poate introduce cel care a fost pus sub interdictie, tutorele sau oricare din persoanele ori institutile indreptatite. Hotararea de ridicare isi va produce efecte de la data ramanerii ei definitive nefiind opozabila tertilor decat daca s-au indeplinit formalitatile de publicitate. Exceptie in aceasta situatie este cazul in care tertii au aflat de ridicarea interdictiei pe alta cale.