Amanarea executarii silite se dispune de catre executorul judecatoresc prin inchiere executorie, care poate fi atacata de parti pe calea contestatiei la executare. Cazurile de amanare a executarii silite sunt urmatoarele:

-proceduta de citare a persoanelor care trebuiau incunostintate de efectuarea executarii nu a fost indeplinita; lipsa persoanelor legal citate nu justifica amanarea executarii

-nu s-au intocmit anunturile si publicatiile de vanzare conform dispozitiilor legale

-creditorul nu si-a indeplinit obligatiile prevazute la art. 646 alin 1 C.proc.civ., potrivit caruia creditorul este obligat sa acorde executorului judecatoresc, la cererea acestuia, sprijin efectiv pentru aducerea la indeplinire a executarii silite, punandu-i la dispozitie si mijloacele necesare in acest scop; de asemenea, creditorul este obligat sa avanseze cheltuielile necesare indeplinirii actelor de executarea, potrivit dispozitiilor luate de executor.

Din modul in care este reglementat art. 699 C.proc civ, rezulta ca mai exista si alte cazuri in care se poate cere amanarea executarii in afara de cele enumerate limitativ in el. De exemplu, executorul care intampina opunere la executare va trebui sa formuleze o cerere pentru a obtine concursul fortei publice, ceea ce atrage implicit amanarea efectuarii actului de executare.

In cazul in care executarea se amana, indiferent de cauzam pentru termenul stabilit se vor cita persoanele interesate si se vor intocmi alte formalitati de publicitate.

Suspendarea executarii silite este de trei feluri: legale, judecatoreasca sau voluntara. Un caz de suspendare legala este cel prevazut in art 688 C proc civ, potrivit caruia, daca la moartea debitorului executarea era inceputa, ea se suspenda si nu va fi reluata impotriva mostenitorilor acceptanti decat dupa 10 zile de la data cand acestia au fost incunostintati despre continuarea executarii silite. Suspendarea este judecatoreasca atunci cand instanta o dispune in conditiile art. 718 sau art. 701 alin 2 C.proc civ. Suspendarea executarii poate fi dispusa si de catre executorul judecatoresc la cererea creditorului.

Pe parcursul suspendarii legale sau judecatoresti a executarii silite termenul de perimare nu curga, insa acesta curge in cazul suspendarii dispuse de executor la cererea creditorului.

Suspendarea executarii nu produce efecte cu privire la actele de executare efectuate anterior, acestea ramanand in fiinta. Actele de executare, indiferent de felul sau caracterul acestora, efectuate in ziua solutionarii cererii avand ca obiect suspendarea, fie si provizorie, a executarii silite sunt desfiintate de drept prin efectul admiterii cererii de suspendare si a contestatiei la executare. Dupa ce suspendarea inceteaza, executorul, la cererea partii interesate, va continua executarea in masura in care actele de executare sau executarea silita insasi nu au fost desfiintate de instanta de judecata ori acestea nu au incetat prin efectul legii. Actele de executare ale caror efecte au incetat prin efectul legii, pe parcursul suspendarii, sau au fost desfiintate de instanta de judecata vor fi refacute.

Atunci cand creditorul urmareste in acelasi timp mai multe bunuri mobile sau immobile a caror valoare este vadit excesiva in raport cu creanta ce urmeaza a fi satisfacuta, instanta de executare, la cererea debitorului si dupa citarea creditorului, poate sa restranga executarea la anumite bunuri. In cazul in care o asemenea cerere este admisa, instanta va suspenda executarea celorlalte bunuri. Executarea suspenda nu va putea fi reluata decat dupa ramanerea definitive a proiectului de ditribuire a sumelor rezultate din executarea efectuata.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro
Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts