Din punct de vedere spatial, legea procesual penala se aplica pe tot teritoriul Romaniei neavand valoare pe un terutoriu strain.

Ea este gurvernata de principiul teritorialitatii, conform art 13, alin., (2) al Noului Cod de Procedura penala si care se refera la faptul ca normele procesual penala se aplica numai activitatilor desfasurate pe acest teritoriu. Ele nu se pot aplica inafara statului desi activitatea procesuala se limiteaza la un cetatean roman. De asemenea, activitatea judecatoreasca ce se desfasoare pe teritoriul Romaniei este valabila doar daca se efectuaza in conformitate cu normele procesual romane, iar normele straine nu se aplica pe teritoriul tarii desi subiectul e un strain.

Prin notiunea de teritoriu Noul Cod penal defineste “intinderea de pamant si ape cu subsolul si spatiul aerioan si marea teritoriala cu solul si subsolul ei.” Inauntrul acestei notiuni intra si navele cu aeronavele sub pavilion romanesc, neavand importanta personalitatea si universalitatea legii procesual penale. Important in aplicarea legii procesual penale este locul unde se desfasoara activitatea procesuala.

Principiul teritorialitatii are urmatoarele exceptii:
a) recunoasterea hotararii penale pronuntate in strainatate de catre organele judiciare straine conform unor norme straine si pe un teritoriu strain si care-si produc efectele pe teritoriul roman; pentru a fi recunoscute aceste hotarari trebuie intrunite urmatoarele conditii: sa fie pronuntate de organele competente, sa aiba caracter definitiv, sa nu contravină ordinii noastre de drept;
b) in cazul imunitatii de jurisdicţie a reprezentantilor diplomatici, cand legea procesual penal romana nu se aplica persoanelor ce savaresc infracţiuni in statul de resedinta.