Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Asigurarea dovezilor se face la cerere, de oricine are interes (conform art 359 NCPC) atunci cand exista riscul ca un mijloc de proba sa dispara pana la inceperea ori in cursul procesului, inainte de etapa propunerii si adminsitrarii probelor.

Interesul este o conditie esentiala pentru a admite cererea de asigurare a dovezilor, prin cerere urmarindu-se constatarea si conservarea de urgenta a oricarei probe prevazute de lege. Urgenta este determinata de existenta unui pericol ca proba sa piara sau sa fie greu de administrat. In mod exceptional insa, conform art 359 (2) NCPC, cererea poate fi incuviintata desi urgenta nu exista, in cazul in care adversarul isi da acordul.

Cererea trebuie sa cuprinda toate elementele prevazute pentru orice cerere in general + dovezile a caror asigurare se cere, ce fapte vrea sa dovedeasca prin ele si primejdia la care sunt supuse (ori acordul adversarului cand nu exista primejdia).

Asigurarea dovezilor se cere doar in contradictoriu cu persoana caruia vrea sa ii opuna dovada. Spre exemplu: Chiriasul a adus imbunatatiri unui imobil. Daca imobilul este restituit fiindca fusese preluat fara titlu valabil, va trebui sa ceara asigurarea de dovezi in contradictoriu cu statul/unitatea detinatoare nu cu adevaratii proprietari pentru ca nu de la ei va cere despagubirile din moment ce nu ei si-au dat acordul la acel moment asupra imbunatatirilor.

Procedura:

Cand asigurarea se cere pe cale principala, este competenta de a solutiona cererea instanta de judecata unde se afla martorul/obiectul cercetarii. Cand se cere pe cale incidentala (in timpul judecatii) cererea e de competenta instantei care judeca procesul in prima instanta.

Instanta dispune citarea partilor si comunica aversarului copia de pe cerere. Aceasta nu va fi obligt sa depuna intampinare. In situatii urgente poate incuviinta cererea si fara citarea partilor.

Cererea se solutioneaza in camera de consiliu, prin incheiere.

Incheierea prin care s-a admis cererea este executorie si nu este supusa niciunei cai de atac. Cea prin care s-a respins cererea poate fi atacata doar separat cu apel in 5 zile de la pronuntare/comunicare.

Probele asigurate nu sunt „admise” , ele vor fi cercetate de instanta , la judecarea procesului, sub aspectul admisibilitatii si concludentei lor.

In cazul in care instanta gaseste necesar poate proceda, daca se poate, la o noua administrare a probelor asigurate. In plus, de aceste probe se poate folosi si partea care nu a cerut asigurarea lor.

Cheltuielile efecutate pentru asigurarea probelor vor fi luate in considerare de instanta de fond cand, la cererea partii interesate, va acorda cheltuieli de judecata.

Prin aceasta procedura nu se urmareste doar asigurarea probelor, ci si constatarea de urgenta a unor stari de fapt, atunci cand exista pericolul ca acele stari de fapt sa inceteze ori sa se schimbe. Pentru constatarea lor, persoana interesata poate cere instantei sa delege un executor care sa le constate la fata locului.

Nu se va putea cere constatarea sanatatii unei persoane ca urmare a unui accident, situatia aceasta se constata doar de INML, savarsirea accidentului si stabilirea vonovatiei se constata de organele de urmarire penala, etc.

Competenta pentru a solutiona cererea este instanta de la locul unde urmeaza sa se faca constatarea si se solutioneaza prin incheiere.

Starea de fapt se consemneaza de executor printr-un proces-verbal ce se comunica in copie celui impotriva caruia s- facut constatarea, daca nu a fost prezent.

Neavand caracter contencios, cererea de asigurare nu reprezinta o cauza de intrerupere a prescriptiei extinctive, deci nu este asimilata unei cereri de chemare in judecata, nu este o recunoastere a dreptului a carui actiune se prescrie.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts