Betia: cauza ce inlatura caracterul penal al faptei

Nu de putine ori am auzit drept scuza din partea unor faptuitori „eram beat, nu imi aduc aminte nimic” si tot de aproximativ atatea ori ne-am gandit ca minte. Cam cat de mult trebuie sa fi consumat o astfel de persoana pentru a nu-si aminti absolut nimic? Totusi, dincolo de retineri si prejudecati, trebuie sa fim constienti ca nu orice fel de „betie” inlatura caracterul penal al faptelor.

Betia nu este doar rezultatul consumului de alcool, ci poate fi si rezultatul consumului de alte substante cum sunt stupefiantele. Starea in care aceste substante aduc un individ, este de cele mai multe ori indusa voluntar, fie din dorinta de uita de probleme fie din dorinta de a capata curajul pe care probabil altfel faptuitorul nu l-ar fi avut.

In functie de fiecare persoana si de gradul ei de rezistenta, starea de „betie” se instaleaza rapid sau lent. Unele persoane devin curajoase, dornice de a iesi in evidenta, vorbesc mult sau incep sa planga, alte persoane tipa si fac scandal iar altele sunt complet inofensive. Indiferent insa de reactie, persoana isi pierde incet cpacitatea de gandi si de a actiona normal. Astfel ajune in situatia de a comite fapte pe care probabil nu le-ar fi comis niciodata, sau cu siguranta nu in starea respectiva cel putin pentru a reduce sansele de a fi prins.

Spuneam asadar, ca betia este de mai multe feluri. De fapt „feluri” se foloseste intre mese, prin urmare o sa folosim notiunea de „clasificare”:

1. betia voluntara

-este acea stare in care individul ajunge din vointa proprie, de bunavoie, stiind foarte bine ce consuma chiar daca pe parcurs nu mai realizeaza cat.

2. betia involuntara

-reprezinta acea stare de betie in care ajunge individul din eroare ori accidental, avand falsa reprezentare a ceea ce consuma. Practic, el consuma de bunavoie dar nu stie ce, ori este fortat sa consume. Spre exemplu, substante halucinogene introduse in continutul unui pahar in cadrul unei petreceri, adunari etc.

3. betia completa

-in cazul unei betii complete, persoana fizica (evident ca nu ne-am putea referi la o persoana juridica) isi pierde capacitatea intelectiva si/sau cea volitiva. Mai simplu spus, nu isi da seama ce face si actioneaza fara a-si putea stapani emotiile ori reactiile. De exemplu, in aceasta stare pot ajunge persoanele care au o alcoolemie de peste 3%0 in sange.

4. betia incompleta

-in cazul unei betii incomplete, capacitatea volitiva si intelectiva nu sunt absente insa sunt diminuate considerabil.

Clasificarea nu am facut-o de dragul de a parcurge tipurile de situatii in care o persoana poate ajunge dupa ce consuma diferite substante, ci fiindca doar o anumita combinatie duce la inlaturarea caracterului penal al faptei, restul sunt doar circumsante atenuante sau agravante.

Doar betia involuntara completa inlatura caracterul penal al faptei. Betia involuntara incompleta este o circumstanta atenuanta iar cea voluntara (completa sau incompleta) poate fi o circumstanta atenuanta ori dupa caz o agravanta.

Conditii:

-trebuie sa existe la momentul savarsirii faptei. Daca se gasea in stare de betie involuntara completa la data luarii deciziei de a comite fapta, dar la momentul savarsirii, devine incompleta, nu mai suntem in prezenta unei cauze de inlaturare a caracterului penal.

-actiunea/inactiunea sa reprezinte o fapta prevazuta de legea penala.

Diferenta intre betia completa si cea incompleta nu se face pe baza spuselor celui ce a savarsit fapta de natura celei de mai sus „nu-mi aduc aminte nimic!” ci pe baza expertizelor medico-legale.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23