Împrumutul de consumaţie ( mutuum) este un contract :

Real, întrucât predarea bunului este alături de acordul de voinţă al părţilor o condiţie necesară pentru formarea contractului. Un înscris constatator al convenţiei ( acordului de voinţă al părţilor), chiar în formă autentică ese un simplu antecontract de împrumut, dacă nu este însoţit de predarea materială a bunului împrumutat. În lipsa predării bunului împrumutat, contractul de împrumut nu se poate naşte.

Unilateral, chiar dacă este facut cu dobândă, pentru că ambele obligaţii, cea de restituire şi cea de plată a dobânzii, incumbă aceleiaşi persoane, împrumutatul.

În principiu este cu titlu gratuit. În lipsa unei stipulaţii contrare, împrumutul se prezumă a fi cu titlu gratuit. Până la proba contrară, împrumutul care are ca obiect o sumă de bani se prezumă a fi cu titlu oneros ( art. 2159 C..civ.);

Translativ de proprietate, transferul are lor în momentul predării bunului, care coincide cu momentul încheierii contractului, chiar dacă tradiţiunea lui s-a făcut unui terţ. Art. 2160 C.civ prevede în acest sens că : „ Prin încheierea valabilă a contractului, împrumutatul devine proprietarul bunului şi suportă risul pieirii acestuia.”. Prin urmare,în cazul împrumutului de consumaţie, împrumutătorul trebuie să fie proprietarul lucrului. Proba împrumutului de consumaţie se face conform dreptului comun în materie de probaţiune. Întrucât este un contract unilateral, înscrisul constatator al contractului i se va aplica regula „ bun şi aprobat” prevazută de art. 275 C.proc.civ.

Contractul se poate întocmi într-un singur exemplar care se va afla la împrumutător. Contractul de împrumut de consumaţie se deosebeşte de contractul de comodat prin obiectul său. În timp ce obiectul comodatului este un bun individual determinat transmis în folosinţa comodatarului, care trebuie să îl restituie la încetarea contractului, obiectul împrumutului de consumaţie îl reprezintă bunul de gen fungibile şi consumptibile transmise în proprietatea împrumutatului, care trebuie să restituie la încetarea împrumutului bunuri de acelaşi gen şi în aceeaşi cantitate cu cele primite.

Creator al obligaţiei de restituire. Concomitent şi ca efect al naşterii contractului de împrumut, în sarcina împrumutatului se naşte obligaţia de restituire, după caz, a sumei de bani împrumutate sau a cantităţii de bunuri de aceeaşi natură şi calitate cu cele împrumutate.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23