Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Editor articol juridic: Corina Matei

Cheltuielile de judecata se acorda la cererea partii interesate, nu din oficiu. Ele reprezinta: taxe judiciare de timbru si timbrul judiciar, onorariile avocatilor, ale expertilor si ale specialistilor, sumele cuvenite martorilor pentru deplasare si pierderile cauzate de necesitatea prezentei lor la proces, cheltuieli de transport, cazare daca este cazul, orice alte cheltuieli necesare pentru buna desfasurare a procesului.

Temeiul juridic il reprezinta art. 453 NCPC, care prevede ca partea care pierde procesul va fi obligata la cererea partii care a castigat, sa ii plateasca acesteia cheltuieli de judecata. Temeiul juridic este deci „culpa procesuala”.

Culpa procesuala poate apartine paratului sau reclamantului. Culpa apartine paratului atunci cand: a fost admisa actiunea reclamantului, cand pe parcursul procesului paratul isi executa obligatia cu consecinta respingerii cererii reclamantului (deoarece ramane fara obiect) sau cand isi executa obligatia inainte de sesizarea instantei, fara sa instiinteze reclamantul.

Culpa procesuala apartine reclamantului cand cererea lui de chemare in judecata a fost respinsa ca netrimbrata ori a fost anulata, cand calea de atac i-a fost anulata, cand cererea s-a perimat sau cand a renuntat la judecata sau la dreptul subiectiv (nu va conta daca paratul se opunea admiterii cererii inca de la inceput) ori atunci cand pretentiile sale nu sunt intemeiate in tot sau in parte (culpa existand doar cu privire la acea parte).

Daca totusi culpa apartine ambelor parti, instanta va stabili in ce masura fiecare dintre parti poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata. Daca este cazul judecatorii vor putea dispune compensarea.

Inainte de inchiderea dezbaterilor, instanta trebuie sa le puna partilor in vedere ca au dreptul sa ceara cheltuieli de judecata. Daca acestea nu au fost cerute ori au fost cerute dar instanta a omis sa se pronunte asupra lor, partea le va putea cere printr-o actiune separata, in 3 luni de la ramanarea definitiva a hotararii. Actiunea prin care acestea se cer separat nu va putea fi respinsa.

Daca partea solicita cheltuielile de judecata iar acestea nu ii sunt acordate, va putea sa le ceara in apel sau recurs, dar nu pe cale separata pentru ca se va opune autoritatea de lucru judecat a hotararii prin care s-au respins.

Partea care pretinde cheltuieli de judecata trebuie sa faca dovada existentei si intinderii lor pana la inchiderea dezbaterilor asupra fondului, pentru a da posibilitatea adversarului sa le cunoasca si sa le combata.

Conform art. 455 daca in cauza sunt mai multi reclamanti sau mai multi parati, ei vor putea fi obligati sa plateasca cheltuielile de judecata in mod egal, proportional sau solidar, potrivit cu pozitia lor in proces sau potrivit cu natura raportului juridic existent intre ei.

Paratul care recunoaste la primul termen de judecata pretentiile reclamantului nu va putea fi obligat la plata cheltuielilor de judecata cu exceptia cazului in care a fost pus in intarziere inainte de pornirea procesului ori se afla de drept in intarziere. Totusi, conform art 1522 alin 5 din noul cod civil, cererea de chemare in judecata formulata de creditor, fara a-l fi pus anterior in intarziere, ii confera debitorului dreptul de a executa obligatia intr-un termen rezonabil. Deci daca executa obligatia in acest termen, cheltuielile raman la creditor.

Cheltuielile de judecata pot fi reduse din oficiu de instanta, motivat, atunci cand ne referim la partea care reprezinta onorariul avocatilor, daca el este disproportionat in raport cu valoarea, complexitatea cauzei ori cu activitatea desfasuratra de avocat. Acest lucru nu il va afecta in nici un fel pe avocat.

Mai exact, partea care a castigat procesul solicita cheltuielile de judecata de la cealalta parte. In aceste cheltuieli intra si onorariul avocatului (onorariu mult prea mare, dar pe care partea care a castigat si l-a permis). Instanta il va putea obliga pe cel care a pierdut sa plateasca doar o parte din acest onorariu (cel care a castigat ii va plati avocatului sau onorariul stabilit, dar nu va putea recupera decat o parte stabilita de instanta de la cel care a pierdut).

Nu pot fi micsorate cheltuielile de judecata ce au ca obiect: taxa de timbru si timbrul judiciar si sumele cuvenite martorilor.

Cheltuielile se admit in intregime sau in parte, dupa cum s-au admis unele capete de cerere ori dupa cum au fost admise cererile ambelor parti si in functie de coparticipare procesuala.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts