In privinta circumstantelor agravante, principala modificare consta in renuntarea la categoria circumstantelor agravante judiciare intrucat, tinand seama de modul imprecis al reglementarii si de efectul asupra raspunderii penale,textul se situeaza la limita principiului previzibilitatii legii, lasand posibilitatea agravarii raspunderii penale a unei persoane, careia i se reproseaza adoptarea unei conduite periculoase, in conditiile in care fapta ce atrage acest efect nu este descrisa de lege cu claritate pentru se putea intelege fara echivoc in ce consta imprejurarea care imprima faptei un caracter mai grav.

Art. 77 Circumstante agravante

Urmatoarele imprejurari constituie circumstante agravante:

  • savarsirea faptei de trei sau mai multe persoane impreuna;
  • savarsirea infractiunii prin cruzimi sau supunerea victimei la tratamente degradante;
  • savarsirea infractiunii prin metode sau mijloace de natura sa puna in pericol alte persoane sau bunuri;
  • savarsirea infractiunii de catre un infractor major, daca aceasta a fost comisa impreuna cu un minor;
  • savarsirea infractiunii profitand de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, datorata varstei, starii de sanatate, infirmitatii sau altor cauze;
  •  savarsirea infractiunii in stare de intoxicatie voluntara cu alcool sau alte substante psihoactive, cand a fost provocata in vederea comiterii infractiunii;
  • savarsirea infractiunii de catre o persoana care a profitat de situatia prilejuita de o calamitate, de starea de asediu sau de starea de urgenta.

 

Art. 78 Efectele circumstantelor agravante

(1) In cazul in care exista circumstante agravante, maximul pedepsei prevazute de lege pentru infractiunea savarsita se poate majora cu pana la 2 ani in cazul inchisorii, respectiv cu pana la o treime din acest maxim in cazul pedepsei amenzii.

(2) Majorarea limitelor speciale ale pedepsei se face o singura data, indiferent de numarul circumstantelor agravante retinute.

Modul in care aceste circumstante functioneaza astazi in practica judiciara ofera adeseori exemple tipice de analogie in defavoarea inculpatului, procedeu prohibit in dreptul penal si sanctionat de jurisprudenta CEDO pe terenul art. 7 din Conventie . Mai trebuie mentionat si faptul ca niciunul dintre sistemele legislative de referinta (german, italian, spaniol, portughez, olandez, elvetian, belgian, francez etc.) nu contine o reglementare a unor circumstante agravante judiciare.

Sub aspectul continutului circumstantelor agravante s-a procedat la o reevaluare a imprejurarilor care au aptitudinea de a evidentia un grad de pericol ridicat astfel incat sa justifice retinerea acestora ca circumstante legale.

Astfel, s-a extins si sfera de aplicare a circumstantei privind comiterea infractiunii de catre o persoana in stare de intoxicatie preordinata, la cauzele care determina aceasta stare fiind adaugate, pe langa alcool, si alte substante psihoactive, a caror consumare reprezinta o incalcare a unei interdictii legale sau medicale. Introducea acestei circumstante este determinata de constatarile practicii judiciare din ultimii ani conform carora numeroase infractiuni contra persoanei si contra patrimoniului, dar nu numai, se comit pe fondul consumului de alcool, de droguri sau de alte substante interzise ori cu regim special.

S-a renuntat la agravarea raspunderii in cazul comiterii infractiunii din motive josnice deoarece, prin forta lucrurilor, in majoritatea covarsitoare a cazurilor comiterea infractiunilor nu este animata de resorturi care pot starni admiratie sau pot reprezenta repere morale.

In masura in care, intr-un caz concret, mobilul comiterii infractiunii evidentiaza in mod flagrant nivelul scazut de constiinta al infractorului, aceasta imprejurare poate fi avuta in vedere in procesul de individualizare al pedepsei. In plus, continutul acestei circumstante nu a fost niciodata delimitat cu precizie de doctrina si jurisprudenta.

Totodata a fost introdusa o noua circumstanta agravanta, constand in savarsirea infractiunii profitand de starea de vadita vulnerabilitate a persoanei vatamate, datorata varstei, starii de sanatate, infirmitatii sau altor cauze, intrucat o asemenea imprejurare evidentiaza o periculozitate ridicata a infractiunii dar si a infractorului.

In privinta efectelor circumstantelor agravante acestea se determina prin aplicarea unei fractii de o treime asupra limitelor speciale ale pedepsei amenzii prevazute de lege pentru infractiunea comisa, iar in cazul pedepsei inchisorii prin aplicarea facultativa a unui spor de pana la 2 ani.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts