Rolul obligatiilor in viata juridica il detine faptul ca ele sunt la baza oricarui raport de drept si reprezinta raportul juridic stabilit intre doua sau mai multe persoane in continutul caruia intra dreptul subiectului activ, creditor, de a cere subiectului pasiv, debitor , sa dea, sa faca sau sa nu faca ceva.
Obligatiile se clasifica dupa mai multe criterii binedefinite:
1. In functie de obiectul lor:
a. -obligatia de a da- se constituie sau se transmite un drept real
-obligatia de a face- trebuie sa se execute o anumita lucrare, de a se presta un anumit serviciu sau a preda un anumit lucru.
-obligatia de a nu face-in cazul in care este corelativa unui drept absolut nu trebuie sa se faca nimic ce aduce atingere acelui drept iar daca este apropiata unui drept relativ- nu trebuie sa se faca ceva ce debitorul a refuzat.
Importanta clasificarii: -in materia actului juridic civil in ceea ce priveste clasificarea acestuia (ex: contractul de renta-viagera are o obligatia de a da, iar contractul de vanzare una de a face, si referitor la posibilitatea implinirii obligatiilor.)
b. obligatii pozitive- “a da” si a face”
obligatii negative- “a nu face”
Importanta clasificarii- in ceea ce priveste punerea in intarziere a debitorului.
a. obligatia de rezultat (determinata) – se doreste obtinerea unui rezultat determinat
b. obligatia de diligenta (de mijloace)- debitorul isi va da tot interesul pentru a obtine un anumit rezultat
Importanta clasificarii: -aspect probatoriu
2. Dupa opozabilitatea lor:
a. obligatia obisnuita- opozabila intre parti ( la fel ca dreptul de creanta)
b. obligatia opozabila tertilor (scriptae in rem)- se naste in legatura cu un anumit lucru si efectele se produc referitor la o terta persoana care va dobandi un drept real asupra lucrului respectiv
c. obligatia reala- detinatorul unui bun trebuie sa acorde importanta aceluia deoarece el este reprezentativ pentru societate
3. Dupa sanctiunea ce asigura respectarea lor.
a. obligatia perfecta- este asigurata de un caz de neexecutare de catre debitor , cu o actiune in justitie si pentru a se obtine un titlu executoriu care poate fi pus in executare silita.
b. obligatia imperfecta- executarea ei nu se poate obtine silit dar in caz ca a fost indeplinita de buna voie nu se mai pot restitui prestatiile.
c. obligatia morala- nu este prevazuta de lege dar personale si-o insusesc (obligatia de intretinere fata de copilul minor).