Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Editor articol juridic: Corina Matei

Conexitatea reprezinta o institutie procesuala menita sa asigure o buna administrare a justitiei, si implica existenta unor litigii diferite ce pot fi reunite.

Pot fi conexate mai multe procese in care sunt aceleasi parti (nu insemana neaparat „aceleasi persoane” ) sau chiar impreuna cu alte parti si al caror obiect sau cauza au intre ele o stransa legatura.

Exceptia conexitatii se invoca de parti sau din oficiu cel mai tarziu la primul termen de judecata inaintea instantei ulterior sesizate, care, prin incheiere, se va pronunta asupra exceptiei. Incheierea va putea fi atacata doar odata cu fondul.

Daca reclamantul si paratul (deci impreuna, nu doar unul dintre ei) nu cer trimiterea dosarului la o alta instanta, el va fi trimis instantei mai intai sesizate. Totusi, daca una dintre cereri e de competenta exclusiva a unei instante, conexarea se va face la acea instanta. Prin urmare, partile ar putea solicita ca dosarul sa mearga la o alta instanta doar in cazul competentei teritoriale alternative.

Daca doar una dintre cereri e in stare de judecata, procesele conexate pot fi disjunse si judecate separat. 

Efectul conexarii:

-prin prorogare, instanta la care se face intrunirea devine competenta sa judece inca o cerere, desi aceasta nu era in mod obisnuit de competenta ei..

Un exemplu de conexare:

-o actiune pentru executarea unei prestatii stabilite prin contract si o actiune prin care se cere de cealalta parte rezilierea acelui contract.

Daca aceste doua pricini ar fi judecate separat, s-ar putea ca o instanta sa admita cererea de reziliere iar cealalta sa dispuna obligarea debitorului la executarea prestatiei. Hotararile nu pot fi puse amandoua in executare caci sunt contradictorii. Fiecare va avea o hotarare valabila pe care sa i-o opuna celuilalt, si s-ar ajunge intr-o situatie fara iesire. Prin urmare, se poate cere de parti ( conexarea fiind facultativa) sau se poate dispune din oficiu de instanta (cu punerea prealabila in discutia partilor) unirea celor doua pricini, asa incat mai intai sa se decida asupra rezilierii, iar daca cererea este respinsa, contractul isi pastreaza existenta si se poate trece la judecarea celeilalte cereri, fara ca instanta sa fie tinuta de prima hotarare pronuntata in favoarea unei parti., deci chiar daca a ales sa nu dispuna rezilierea, nu inseamna ca il va obliga in mod automat pe parat la executarea prestatiei. Fiecare actiune isi pastreaza independenta, prin urmare fiecare va necesita administrare de probe inaintea pronuntarii oricarei solutii.

Chiar daca partile cer conexarea, aceasta cerere nu este obligatorie pentru instanta, prin urmare ea va decide daca reunirea este utila sau nu, daca ea poate duce sau nu la o mai buna administrare a justitiei.

Exceptia conexitatii este o exceptie de procedura. Este dilatorie pentru ca are ca efect amanarea judecatii pana la solutionarea ei. Este absoluta deoarece poate fi invocata si de judecator chiar daca partile nu o cer.

Nu exista un criteriu pentru a determina in ce cazuri se dispune conexarea, dar trebuie respectata conditia ca intre pricini sa existe o stransa legatura, acestea sa fie pe rolul unor instante egale in grad, sa fie in aceeasi etapa procesuala, deci daca una e in prima instanta, atunci si cea cu care se vrea reunirea trebuie sa fie tot in prima instanta.

Conexarea nu se poate dispune cu incalcarea competentei materiale, generale ori teritoriale exclusive.

Din moment ce si partile o pot invoca, inseamna ca se poate solicita conexarea doar in cazul pricinilor aflate la instante diferite datorita competentei teritoriale alternative, caci doar acolo o parte ar putea da o pricina in competenta unei alte instante, o competenta absoluta nu poate fi determinata de parti.

Actiunile conexate isi pastreaza individualitatea, deci ele nu se contopesc intr-un singur proces ci raman distincte, doar ca judecata se va face de aceeasi instanta pentru a evita pronuntarea unor solutii contradictorii.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts