Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

In momentul in care o persoana (fizica sau juridica) apeleaza la serviciile unui avocat, se creeaza o relatie avocat-client. Relatia este confidentiala si intima, bazata in primul rand pe incredere.

Statutul profesiei de avocat, prevede la art 112 : „probitatea, spiritul de dreptate si onestitatea avocatului sunt conditii ale credibilitatii avocatului si profesiei.”

Legea 51/1995 prevede la art 6 alin. 4 „relatiile dintre avocati si clienti se bazeaza pe onestitate, probitate, corectitudine, sinceritate, loialitate si confidentialitate”.

Secretul profesional este asadar recunoscut ca fiind atat un drept cat si o indatorire fundamentala a avocatului.

Fara o garantie a pastrarii secretului, clientul nu va impartasi avocatului sau detaliile necesare. Totusi, chiar si in aceste conditii, clientii nu dezvaluie intotdeauna avocatului intregul sir al evenimentelor, fie pentru ca ascund in mod deliberat anumite aspecte fie pentru ca le percep ca irelevante, cu toate ca ele sunt deosebit de importante. De cele mai multe ori, din pricina acestei neincrederi, apararea intereselor unei persoane se dovedeste a fi ineficienta. Tocmai de aceea, consider ca prima indatorire a avocatului, inainte de a adresa intrebarile necesare, este de a instiinta clientul despre faptul ca tot ceea ce ii va fi relatat va fi tinut secret si nu va fi divulgat. Clientul trebuie sa stie ca discutiile pe care le poarta cu avocatul sau sunt confidentiale si ca aparatorul sau nu poate fi obligat sa divulge ceea ce a aflat in exercitarea profesiei sale.

Daca un client ii spune avocatului neadevaruri, facand abstractie de faptul ca oricum acesta va verifica spusele clientului sau fiindca nu poate actiona nici daca si-ar dori in afara dovezilor de care dispune, exista un risc ridicat ca procesul sa fie pierdut, iar apararea intereselor sale sa fie compromisa, toate acestea costand nu doar timp ci si bani. Prin urmare, acela care apeleaza la un avocat trebuie sa fie constient de faptul ca are obligatia morala de a-i furniza adevarul, oricare ar fi acela. Avocatul trebuie privit ca o a doua voce, de specialitate, dar clientul trebuie sa ii marturiseasca adevarul de parca ar vorbi el insusi. Daca aceasta „fuziune” nu se realizeaza, existand o ruptura la nivelul comunicarii, interesul urmarit si rezultatul obtinut nu vor coincide.

Legea 51/1995 privind exercitarea profesiei de avocat, prevede ca acest secret profesional este de natura publica, iar obligatia de a-l pastra este nelimitata in timp.

Spunem ca secretul este „de ordine publica” pentru ca avocatul nu poate fi obligat in nicio circumstanta si de catre nicio persoana sa divulge secretul profesional. Nu poate fi dezlegat de acest secret de nicio autoritate ori persoana cu exceptia cazului in care este urmarit penal, disciplinar, sau cand exista o contestatie in privinta onorariilor convenite, exclusiv pentru ncecesitati stricte pentru apararea sa. Daca informatiile au devenit insa publice, si avocatul se poate folosi de ele.

Secretul profesional vieaza:

1. toate informatiile si datele de orice tip, in orice forma si pe orice suport furnizate de client in legatura cu cauza

2. orice documente redactate de avocat care contin ori se fundamenteaza pe date furnizate de client in legatura cu cauza.

Este foarte adevarat ca fiecare este liber sa isi aleaga avocatul, dar o alegere nefericita, constand in persoana unui avocat care a mai fost cercetat pentru incalcarea indatoririlor sale, nu da dreptul la o exonarere si la suportarea consecintelor de catre client in baza faptului ca alegerea i-a apartinut. Obligatia de confidentialitate o au toti avocatii, iar acela care divulga informatiile primite in considerarea calitatii sale da nastere unui drept la despagubiri in persoana clientului.

Exista insa si o exceptie de la pastrarea secretului profesional si anume cazul in care avocatul are cunostinta despre savarsirea de catre client a unor infractiuni dovedite de splalare a banilor.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts