Franciza este considerata o operatiune juridica ce ia forma unui contract cu urmatoarele parti: francizor (persoana care acord drept de exploatare a unui ansamblu de drepturi de proprietate industrial sau intelectuala in scop de productie sau comercializare aunor produse si/sau servicii) si francizat ) beneficiar.
Caractere juridice:
a. Consensual
b. Sinalgmatic
c. Cu executare succesiva
d. Intuitu personae
e. De adeziune
Intre francizor si beneficiar trebuie sa exista o independenta financiara si juridica. Beneficiarul este un comerciant ce are elemente de identificare proprii (inregistrat la registrul comertului, are firma, sediu, emblem, capital, obiect de activitate bine determinat). Daca independenta juridica lipseste, atunci beneficiarul se va transforma in sucursala iar daca el e o persoana fizica atunci, intr-un simplu prepus al francizorului.
In functie de domeniul de activitate franciza poate fi :de productie (industrial), de distributie, de servicii, principala (mester). Obiectul contractului de franciza consta in respectarea drepturilor de proprietate intelectuala, industria, francizabile (marcile individuale, numele commercial, indicatiile georgrafice, desenele si modelele industriale, brevetele de inventie, drepturile de autor si know-how-ul).
Incheierea unui contract de franciza inaintata de o faza precontractuala cu scopul informarii partilor contractante in legatura cu pricipalele elemente ale francizei. Durata contractului este perioada in care afacerea s-a derulat in regim de franciza de beneficiar unde el are exclusivitate. Acest contract isi va genera drepturile si obligatiile pentru ambele parti.
Francizorul va fi obligat sa transmita know-how-ul, dreptul de utilizare a semnelor distinctive ale francizorului, sa ofera tehnica si/sau comerciala, obligatia de aprovizionare, exclusivitatea teritoriala. Beneficiarul trebuie sa pastreze secret know-how-ului, sa plateasca taxele si redeventele si sa tine cont ca francizorul este neconcurent.
Acest tip de contract inceteaza prin expirarea termenului pentru care a fost incheiat, incetarea existentei unei dintre parti, anularea precum si rezilierea lui. Trebuie evidentiat ca francizorul este obligat sa instiinteze beneficiarul cu un preaviz destul de mare in ceea ce priveste neinnoirea contractului la data expirarii.