Noul Cod de Procedura Penala instituie in art.211-215 aceasta masura preventive care poate conditiona libertatea dar o poate si restrictiona.
Ea poate fi dispusa de catre procuror dar si de judecatorul de drepturi si libertati. In cursul procedurii de camera preliminara controlul judiciar va fi dispusa in mod direct sau prin inlocuirea unei masuri privative de libertate, iar in cursul judecatii se va retine de catre instanta de judecata.
Conditiile de admisibilitate a masurii sunt prevazute in art.202 si trebuie indeplinite cumulative:
1. Sa existe probe sau indicii temeinice din care rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul a savarsit o infractiune.
2. Luarea masurii sa fie necesara pentru asigurarea scopului general prevazut in art 202. alin (1), NCPP.
3. Sa nu existe vreo cauza care impiedica punerea in miscare sau exercitarea actiunii penale.
4. Audierea inculpatului inainte de luarea masurii si numai in prezenta avocatului.
5. Masura preventive sa fie proportional cu gravitatea acuzatiei aduse persoanei fata de care este luata si necesara pentru realizarea scopului urmarit prin dispunerea acesteia.
Controlul judiciar nu poate avea ca subiect suspectul, el se va dispune de procuror prin ordonanta care ii va fi comunicata inculpatului, si de judecatorul de drepturi si libertati, judecatorul de camera preliminara si instanta pronuntandu-se prin incheiere.
Cele mai importante obligatii pe care le are inculpatul in vederea respectarii masurii sunt sa se prezinte la organul de urmarire penala sau judecatorul de camera preliminara ori instanta de judecata de fiecare data cand este chemat, sa informeze cat mai repede organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza despre o eventuala schimbare a locuintei, sa nu depaseasca limita teritoriala fixate de organul judiciar decat cu incuviintarea prealabila a acesteia sis a nu se deplaseze in locuri anume stabilite de organul judiciar ori sa se deplaseze in locuri anume prevazute.
Aceasta masura este valabila pana cand este inlocuita, revocata sau inceteaza de drept. Dupa ce a luat final urmarirea penala, dupa 3 zile de la inregistrarea dosarului, judecatorul de camera preliminara are obligatia de a verifica legalitatea masurii cu citarea inculpatului. Apoi, instanta, din oficiu va verifica temeinicia luarii si mentinerii controlului, tot cu citarea inculpatului.
Organul judiciar care a dispus aceasta masura este obligata sa ii mentioneze inculpatului lucrurile ce trebuie indeplinite iar in caz contrar inlocuirea masurii cu una privativa de liberate, trebuie sa desemneze o institutie, autoritate sau organ care sa supravegheze indeplinirea obligatiilor de catre inculpate. De asemenea, instanta trebuie sa comunice in aceeasi zi o copie de pe actul prin care s-a luat masura unitatii de politie in circumscriptia caruia domiciliaza inculpatul , serviciului local de evidenta a persoanelor, Politiei de frontiera romane si Inspectoratului General pentru Imigrari (daca nu este cetatean roman) , daca s-a impus si interzicerea parasirii localitatii sau tarii.
In caz ca se hotaraste inlocuirea controlului judiciar cu o alta masura privativa de libertate, organul judiciar poate aprecia validitatea inlocuirii in functie de particularitatile cauzei si de inculpat. Incidentele care se alatura masurii obligarii de a parasi localitatea sunt silirea unei noi obligatii, inlocuirea sau incetarea celor existente cat timp in cadrul masurii dupa audierea inculpatului au intervenit masuri justificative si ridicarea provizorie a interdictiei parasirii limitei teritoriale.
Pe parcursul urmaririi penale calea de atac in ceea ce priveste controlul judiciar este plangerea daca masura a luat-o procurorul si contestatia daca ea a fost luata de judecatorul de drepturi si libertati. Daca ordonanta procurorului este atacata, ea va fi solutionata de judecatorul de drepturi si libertati.
Referitor la calea de atac admisa in cursul procedurii de camera preliminara si in cursul judecatii, in ceea ce priveste incheierea privitoare la masura controlului judiciar este contestatia.