Valoarea obiectului litigiului se stabileste de catre reclamant dupa “pretuirea lui” si in caz de contestare dupa inscrisurile aratate si declaratiile partilor.
In ceea ce priveste mai multe capete principale de cerere, in cazul in care nu au legatura intre ele instanta va dispune disjungerea si isi va declina competenta. Capetele de cerere accesorii depind tot timpul cererile principale si se vor rezolva in functie de ele.
In situatia in care capetele principale de cerere sunt intemeiate pe un titlu comun sau au aceeasi cauza sau cauze diferite dar aflate in stransa legatura, compententa se va stabili in functie de pretentia care pentru rezolvare necesita analizarea unei instante de grad mai inalt. Daca este vorba de o creanta solidara sau indivizbila impotriva unor parati atunci cand nu se va putea defalca partea fiecaruia are un caracter particular. Daca nu se poate face o evaluare competenta se va determina dupa valoarea totala a creantei.
Daca mai multi reclamanti introduc o cerere de chemare in judecata impotriva aceluiasi parat sau impotriva mai multor parati in raporturi juridice diferite instanta competenta se va determina in functie de valoare fiecarei pretentii in parte. Disjungerea se va dispune atunci cand competenta este a unor instante diferite.
Valoarea obiectului cererii este crteriul de baza in delimitarea competentei in prima instanta a tribunalului fata de judecatorie in materie civila. Asa se poate si demonstra modul de calcul al valorii obiectului cererii in cazul unor cereri privitoare la executarea unui act juridic, al acelora privind anularea, constatarea nulitatii absolute, rezolutiunea, rezilierea unui act juridic si cele constand in existenta sau inexistenta unui drept.
Daca reclamantul creditor doreste o plata partiala a creantei poate obliga paratul la plata unei fractiuni din partea considerata exigibila. Valoarea se calculeaza dupa in pretentia din cererea de chemare in judecata si de suma efectiv ceruta.
In situatia in care suntem in prezenta unei cereri privind prestatii succesive se va avea in vedere prestatia aleasa de parti raportata la un an (daca obiectul rezulta dintr-un contract) iar atunci cand au o alta cauza juridica cel care va arata prestatia anuala datorata este reclamantul.
In legatura cu cererile in materie imobiliara, cele posesorii si in granituirea nu sunt importante din punct de vedere al obiectului cererii iar competenta rezolvarii lor apartine intotdeauna judecatoriei. Valoarea obiectului este stabilita in fucntie de valoare impozabila indicata de legislatia fiscala.
Daca suntem in prezenta unor cereri in materie de mostenire, valoarea obiectului ei se apreciaza dupa valoarea activului masei succesorale. Trebuie precizat in acest sens ca cererea de sistare a indiviziunii succesorale este de competenta judecatoriei si nu este supusa criteriului valoric.
Legiuitorul instituie un principiu conform caruia momentul in care se stabileste valoarea obiectului cererii este cel al sesizarii instantei, adica cel al introducerii cereruu de chemare in judecata. In caz de modificare a cuantumului nu se va modifica cererea de chemare in judecata deoarece aceasta este doar o precizare a cererii introductive de instanta. Instanta isi declina competenta daca cresterea sau micsorarea pretentiilor, se face in urma unei erori de calcul ce este remediata.
LEAVE A REPLY