Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Una dintre cele mai frecvente intrebari este „pot fi copiii dezmosteniti in totalitate de parintii lor?” Raspunsul este: nu. Nici ei, ca descendenti, nici ascendetii privilegiati (parintii defunctului) si nici sotul supravietuitor nu pot fi dezmosteniti in totalitate prin vointa defunctului, pentru ca aceste trei categorii de mostenitori au rezerva succesorala. Altfel spus, legea ii va chema impotriva vointei defunctului la mostenire, pentru a primi jumatate din ceea ce le-ar fi revenit daca defunctul nu-i dezmostenea. Singurul mod prin care aceste persoane pot fi excluse cu desavarsire (deci nu vor primi nici rezerva) este declararea lor ca „nedemne”. Acest lucru se constata insa ori se pronunta de instanta, nu tine de vointa defunctului, si doar pentru motivele prevazute expres de lege.

Dezmostenirea este o dispozitie testamentara, prin care testatorul ii inlatura de la mostenire in tot sau in parte, pe unul sau mai multi dintre mostenitorii sai legali.

Feluri:

1. Dezmostnirea poate fi directa: printr-o declaratie de vointa expresa testatorul inlatura mostenitori legali de la mostenire, total sau partial.

Daca toti mostenitorii legali erau nerezervatari (deci erau, spre exemplu, strabunicii defunctului) si nu a fost desemnat un legatar testamentar, succesiunea va deveni vacanta si va fi culeasa in totalitate de comuna ori orasul in a carui raza teritoriala se aflau bunurile la data deschiderii motenirii.

Daca testatorul nu a desemnat legatari, mostenirea va fi culeasa de comostenitorul celui exheredat sau de mostenitorii subsecventi. (art 1075 NCC)

Daca, in urma dezmostenirii, pe langa sotul supravietuitor, vine la mostenire atat cel dezmostenit (fiind rezervatar) cat si alt mostenitor care este chemat doar pentru ca cel „dinaintea” lui a fost dezmostenit, acesta din urma va culege partea ramasa dupa atribuirea rezervelor sotului si a celui dezmostenit.

2. Dezmostenirea este indirecta cand rezulta din instituirea unuia sau mai multor legatari care urmeaza sa culeaga mostenirea, respectiv cotitatea disponibila (daca exista rezervatari).

Singurul caz in care dezmostenirea indirecta a mostenitorilor nerezervatari va fi totala va fi acela in care defunctul a instituit un singur legatar universal, care va avea vocatie la intreaga mostenire, inlaturandu-i pe ceilalti mostenitori legali. Practic, in mod indirect, defunctul isi exprima dorinta ca ceilalti mostenitori ai sai care nu au rezerva, sa fie inalturati instituind printr-un testament dorinta ca intreaga avere sa fie culeaca de o alta persoana.

Potrivit art 1076 NCC, dispozitia testamentara prin care mostenitorii legali au fost dezmosteniti este supusa cauzelor de nulitate, absoluta sau relativa, prevazute de lege.

Termenul de prescriptie a dreptului la actiunea in anulare curge de la data la care cei dezmosteniti au luat cunostinta de dispozitia testamentara prin care au fost inlaturari de la mostenire, dar nu mai devreme de data deschiderii mostenirii.

Daca legatul este totusi ineficace ( nul, caduc ori revocat judecatoreste), dezmostenirea ramane fara efect si este culeasa de mostenitorii legali, in cazul in care se stabileste ca legatarul a vrut doar sa-i acorde o preferinta legatarului, nu sa-i dezmosteneasca pe ceilalti (de exemplu defunctul are un var, acesta nu este rezervatar, dar fiind singura ruda in viata a defunctului, ar culege intreaga mostenire. Printr-un testament insa, defunctul precizeaza ca doreste ca un vecin de al sau sa culeaga mostenirea. Indirect, ar insemna ca si-a dezmostenit varul. Daca totusi acest testament este lovit de nulitate, dovedindu-se ca de fapt defunctul nu a vrut sa-si dezmosteneasca varul ci doar sa-i dea prioritate vecinului in cazul in care varul ar deceda, pentru ca mostenirea sa nu fie culeasa de stat, varul nu va fi dezmostenit).

Daca ineficacitatea se datoreaza revocarii voluntare fara ca ea sa fie insotita de instituirea altora, vor renaste drepturile succesorale ale mostenitorilor legali care au fost dezmosteniti.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts