Noul Cod Civil defineste contractul reprezentand acordul intre doua sau mai multe persoane care constituie sau sting anumite raportul juridice. In momentul incheierii unui contract trebuie sa se respecte principiul libertatii de vointa care este conditonat de viata sociala pe de o parte si normele prevazute, pe de alta parte prin respectarea ordinii publice si a bunelor moravuri.
Doctrina delimiteaza contractele in functie de mai multe criterii:
1. dupa modul de formare: consensuale, solemne, reale.
2. dupa continutul lor: sinalagmatice si unilaterale
3. dupa scopul urmarit de parti: cu titlu oneros ( pot fi comutative si aleatorii) si gratuit (dezinteresate si liberalitati)
4. dupa efectele produse – constitutive sau translative de drepturi reale si generatoare de drepturi de creanta
-constitutive sau translative de drepturi si declarative de drepturi
5. dupa durata de executare: cu executare imediata si succesiva
6. dupa cum sunt sau nu indicate in legislativa civila: numite si nenumite
7. dupa anumite corelatii dintre ele: principale si accesorii
8. dupa modul in care se exprima vointa partilor contractante: negociate, de adeziune si obligatorii.
Incheierea contractului se refera la oferta de a contracta cu acceptarea ofertei. Oferta poate fi facuta in scris, verbal sau in mod tacit, adresata unei persoane determinate sau nu. De asemenea poate fi facuta cu termen ssau fara termen dar trebuie sa indeplineasca conditiile generale ale consimtamantului:
1. Trebuie sa fie o manifestare de vointa reala, serioasa, constienta, neviciata si cu intentia de a angaja din punct de vedere juridic.
2. Trebuie sa fie ferma.
3. Trebuie sa fie neechivoca.
4. Trebuie sa fie precisa si completa.
Daca oferta nu a ajuns la destinatar, ofertantul o poate revoca in mod liber si fara sa suporte vreo consecinta. In schimb daca ea a ajuns la destinatar trebuie sa se determine daca a fost sau nu fara termen. In primul caz ofertantul are datoria sa o mentina pana la expirarea termenului. Daca nu se prevede un termen este admisa varianta ca ofertantul este obligata sa o mentina un timp rezonabil. Retragerea ofertei inainte ca termenul sa fi expirat va atrage raspunderea ofertantului pentru toate prejudiciile produse ca urmare a revocarii intempestive.
Acceptarea ofertei este raspsul in care se manifesta acordul cu oferta primita. Ea trebuie intruneasca urmatoarele cerintele:
a. sa concorde cu oferta.
b. sa fie neindoielnica.
c. daca oferta a fost pentru o persoana, doar ea o poate accepta
d. acceptarea trebuie sa intervina inainte ca oferta sa fi devenit caduca ori sa fi fost revocata.
Doctrina a intocmit trei ipoteze legate de momentul incheierii contractului.
a. Intre prezenti- momentul este realizat cand s-a realizat acordul de vointa.
b. Prin telefon- se considera perfectat cand ofertantul si acceptantul au cazut de acord asupra incheierii sale.
c. Prin corespondenta- aici s-au intalnit mai multe probleme propunandu-se mai multe sisteme si teorii:
-sistemul emisiunii- acordul de vointa se formeaza cand destinatarul ofertei si-a exprimat acordul in legatura cu oferta primita chiar daca acceptarea nu a fost instiintata ofertantului.
-sistemul expedierii acceptarii- contractul de consiera incheiat camd acceptantul a raspuns afirmativ trimitand o scrisoare sau telegrama.
-sistemul receptiei acceptarii de catre ofertant- incheierea contractului a avut loc in momentul in care raspunsul acceptantului a ajuns la ofertant.