Este considerat “divort remediu” cel efectuat pe cale judiciara si nu pe cale notariala sau administrativa.
Cererea de introducere a divortului in caz ca sotii de comun acord doresc incetarea casatoriei, poate fi pronuntat de catre instanta de judecata la consimtamantul lor. Un element de noutate il introduce Noul Cod de Procedura Civila care instituie faptul ca cererea de divort poate fi semnata si de un mandatar comun desemnat printr-o procura speciala. Ea nu trebuie motivata deoarece prezinta interes acordul de vointa al partilor.
Divortul consesual este de doua feluri: “propriu-zis”- cand are loc la cererea ambilor soti si “imperfect” in momentul cand are loc la cererea unuia din soti. Vointa sotilor trebuie sa fie liber exprimata, sa nu fie afectata de niciun viciu de consimtamant si comuna.
In ceea ce priveste cererile accesorii divortului, daca ei au cazut de acord vor instiinta instanta cu privire la modul de rezolvare a acestora iar daca nu sunt de acord, instanta are la dispozitie doua solutii: va continua judecata asupra acestora, sau va disjunge cererile unde nu exista acord sau le va suspenda pana la ramanerea definitiva a hotararii de divort. La primirea cererii, se va verifica veridicitatea consimtamantului sotilor ca mai apoi sa se stabileasca un termen de solutionare a cererii in camera de consiliu.
La primul termen de judecata, se va pronunta direct divortul fara a mai fi nevoie de nicio mentiune care sa se refere la culpa sotilor sau a unuia dintre ei. In cazul cererilor accesorii se va prezenta tranzactia instantei sau partile se vor exprima oral cu privire la modul de solutionare a acestora. Instanta de judecata trebuie sa rezolve din oficiu problemele referitoare la numele pe care il va purta fiecare sot dupa desfacerea casatoriei la exercitarea autoritatii parintesti si cele cu privire la obligatia de intretinere in favoarea minorilor.
Daca partile nu sunt de acord in ceea ce priveste cererile accesorii atunci instanta va continua judecata si va administra in continuare probele prevazute de lege, devenind aplicabile regulile in materia judecatii in prima instanta.
Referitor la hotararile date de catre instanta, in cazul divortului prin invoiala partilor se va pronunta o sentinta definitiva si nesusceptibila de apel iar atunci cand se vor rezolva separat cererile accesorii se va pronunta o hotarare numai in privinta acestuia iar cererile vor ramane supuse cailor de atac.
S-a intocmit o procedura simplificata de divort care consta in faptul ca atunci cand cererea este din intemeiata pe culpa sotului parat, iar el isi admite faptele, instanta cu acordul reclamantului va pronunta desfacerea casatoriei fara a verifica temeinicia motivelor si fara a se preciza culpa acestuia. Acordul paratului poate fi exprimat oricand in cursul procesului de divort pana la momentul inchiderii dezbaterilor.
In cazul in care starea de sanatate a unuia dintre soti face imposibila continuarea casatoriei, aceasta, la cerere se poate desface. Situatia in care este acceptata aceasta modalitate este, dupa parerea noastra, cea in care motivul de boala poate fi invocat numai de sotul bolnav, deoarece cealalta parte are la dispozitie orice actiune de divort, inclusiv cea din culpa celuilalt sot.
Instanta trebuie sa administreze probe care sa ateste existenta bolii fiind acceptate orice mijloace (inscrisuri, martori, interogatoriu sau expertiza medicala).
Daca se va admite motivul desfacerii casatoriei din cauza unei boli cererea de divort se va motiva numai in ceea ce priveste starea de sanatate a sotului reclamant fara sa se mai faca referire la o eventuala culpa.
LEAVE A REPLY