Problema diplomelor de la universitatea Spiru Haret a inceput in 2009, cand se anunta ca formele de invatamant la distanta si fara frecventa ale unor specialitati ale Universitatii “Spiru Haret” nu sunt autorizate.

Daca nu reusesc aceste persoane sa aduca actele solicitate, vor fi date afara si obligate sa restituie sumele primite ca si salarii pe baza diplomei. Potrivit avocatilor, absolventii se afla in situatia de a fi dati afara de la locurile de munca pentru ca nu au cum sa demonstreze ca au studii superioare, adeverinta care tine loc de diploma de licenta fiind valabila doar un an. Fara niciun avertisment si fara a aduce la cunostinta opiniei publice, MECTS a hotarat ca diplomele anterioare anului 2009 nu sunt valabile, in conditiile in care la vremea respectiva ARACIS nu functiona.

Pentru a-si primi diplomele, multi dintre acestia au ales calea tribunalului.

Pana acum, peste 10.000 de absolventi ai Universitatii Spiru Haret au castigat procesele intentate institutiei de invatamant superior, care nu le-a eliberat diplomele de licenta. In 80% dintre cazuri, reclamantii au castigat procesele intentate impotriva Universitatii, primindu-si diplomele de licenta.

In fata instantei, MEN a ingreunat procedura, neprezentandu-se la primul termen de judecata si solicitand termen pentru angajare aparator, in conditiile in care in minister lucreaza peste 50 de juristi. Mai mult, a invocat lipsa calitatii procesuale active si lipsa calitatii procesuale pasive, insa Curtea de Apel Bucuresti a recunoscut prin deciziile sale, atat calitatea procesuala active a reclamantilor, ei fiind titulari ai drepturilor izvorate din propriile diplome de licenta, cat si calitatea procesuala pasiva a ministerului, acesta fiind responsabil pentru problemele cauzate oamenilor de nerecunoasterea diplomelor. Instanta a subliniat, in mai multe randuri, ca Ministerul trebuie sa isi asume recunoasterea diplomelor de la Universitatea Spiru Haret.

“Finalizarea cursurilor universitare organizate de Universitatea Spiru Haret Bucureşti, in cadrul formei de invatamant la distanta, prin susţinerea examenului de licenţa si obţinerea in urma acestuia a unei diplome sub egida Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului este o consecinţa a recunoaşterii formei de invatamant urmata, de către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului si Sportului. După finalizarea completa a studiilor si susţinerea examenului de licenţa, la cererea reclamanţilor, a eliberat actele de studii potrivit Metodologiei organizării si desfăşurării examenelor de finalizare a studiilor si cu prevederile din ordinele ministeriale. Reclamanţilor le-au fost eliberate Diplomele de licenţa sub egida MECTS, sunt recunoscute de drept, atata timp cat nu s-a constat ca au fost eliberate ca urmare a unui fals sau a unei fraude.” (Decizia civila 1285, Dosar nr. 4511/87/2012, Sectia civila, Curtea de Apel Bucuresti).

Curtea de Apel Bucuresti a dat dreptate reclamantilor, si a obligat Ministerul Educatiei Nationale sa aprobe eliberarea tipizatelor de licenta si Universitatea Spiru Haret sa elibereze diplomele de licenta. In unele cazuri, Ministerul a platit si penalitati pentru intarzierea aprobarilor la care instanta l-a obligat (Dosar 20714/3/2012, Dosar 40125/3/2012, Curtea de Apel Bucuresti, Sectia a VIIIa contencios administrative si fiscal).

Pentru recuperarea diplomelor de la Universitatea Spiru Haret, sunt necesare doua proceduri – prima este una administrativa, iar a doua, cea judiciara. Initial, se depune o plangere prealabila catre Ministerul Educatiei, Nationale si catre Facultatea Universitatii Spiru Haret ale carui studii au fost absolvite. Dupa primirea raspunsului de Ministerul Educatiei, Nationale si de la facultate, sau dupa 30 de zile de cand a fost depusa plangerea si nu a fost solutionata, se intenteaza actiunea de chemare in judecata a Ministerul Educatiei natioanle dar si a Universitatii Spiru Haret, urmand a se stabili termele de judecata. Termenele de judecata sunt acordate aleatoriu de catre calculatorul Registraturii Judecatoriei la care s-a depus actiunea. Daca termenul obtinut este foarte indepartat, se poate face o cerere de preschimbare termen pentru judecarea cat mai rapida a cauzei.