Avand in vedere ca executarea silita incepe la cererea creditorului si solicitarea executorului de efectuare a executarii silite impreuna cu somatia reprezinta actele in materie.
Executorul judecatoresc nu va putea incepe executarea patrimoniului debitorului inainte ca sa expire termenul prevazut pentru somatie sau care a fost stabilit in incheierea de incuviintare a executarii sau in somatoe. Daca debitorul trebuie sa isi indeplineasca obligatia de indata actele de executare vor putea sa fie efectuate dupa comunicarea somatiei.
Articolul 673 al Noului Cod de Procedura Civila daca exista un titlu executoriu care a stabilit un termen de plata, executarea nu se va putea face mai inainte de implinirea acelui termen. Acest fapt duce la lamurirea cazurilor in care se va institui decaderea din beneficiul termenului. Procedura se va face in fata instantei de judecata, de urgenta si cu citarea partilor . In caz ca debitorul are domiciliul sau sediul necunoscut e suficienta citarea prin afisare la ultimul domiciliu, sediu. Hotararea data de instanta va fi supusa numai apelului in termen de 10 zile avand caracter executoriu. Decaderea face parte din procedurile contencioase.
In ceea ce priveste obligatiile alternative, adica acele care au ca obiecr doua prestatii principale, debitorul va putea alege prestatia neavand un termen in acest sens. Debitorul va trebui sa faca optiunea in scris, in termen de 10 zile de la comunicarea incheierii de incuviintare a executarii sub sanctiunea decaderii din dreptul de a alege prestatia, In caz ca debitorul in alege un termen pentru executarea prestatiei dreptul va fi cedat creditorului,
Executarea silita se poate face doar dupa ce creditorul ofera debitorului propria prestatie sau face dovada, printr-un inscrus ca debitorul a primit prestatia care se refera la o executare prealabila voluntara a propriei obligatii si a ofertei de plata si consemnatiune. Contrapestatia contine acelasi titlu executoriu si nu va opera compensatia.
Instanta il poate obliga pe creditor sa plateasca o cautiune doar atunci cand executarea provizorie este judecatoreasca, plata trebuind sa fie efectuata inainte incuviintarii executarii silite. Cautiunea se va stabili de catre instanta care pronunta hotararea, nerespectare acestor lucruri atrage anularea executarii,
Actele de executare efectuate vor fi validate de catre executorul judecatoresc prin intocmirea unui proces-verbal in acest sens, lipsa acestuia fiind sanctionata cu nulitatea conditionat putand fi invocata prin formularea unei contestatii la executare.
Pentru a intelege mai bine la ce sa refera “accesul la bunurile debitorului”, legea acopera toate situatiile in care accesul intr-un spatiu imprejmuit sau neimprejmuit necesita acordul detinatorului acestuia. I s-a recunoscut si creditorului posibilitatea de a solicita instantei sa autorizeze intrarea executorului in locurile precizate mai sus si fara sa se incalce principiului inviolabitatii domiciliului. Instanta competenta in acest caz este insasi instanta de executare. Tertul care detine bunul va fi citat, instanta pronuntandu-se asupra cererii de autorizare, de urgenta, in camera de consiliu printr-o incheiere nesusceptibila niciunei cai de atac.
Actul de executare este legal indeplinit in cazul in care la aceasta procedura au luat parte debitorul, un membru major al familiei sale, a unei alte persoane majore sau a unui agent al fortei publice ori in anumite cazuri a doi martori asistenti. Atunci cand este autorizat accesul, instanta va fi de acord si cu indentificarea bunurilor.
Materializarea rolului statului in cadrul executarii silite se gaseste in ceea ce priveste opunerea la executare care se poate realiza prin orice actiune sau inactiune care impiedica executorul judecatoresc sa efectueze actele de executare silita. Concursul fortei publice se indeplineste in cazul in care opunerea la executare nu poate fi inlaturata pe cale amiabila iar executorul solicita interventia unei autoritati competente. Daca suntem in prezenta savarsirii unei infractiuni executorul trebuie sa sesizeze parchetul de pe langa instanta de executare.
Locul executarii va fi stabilit in functie de locul in care debitorul realizeaza venituri, locul in care se gasesc alte venituri ale debitorului sau locul in care se gasesc bunuri supuse urmaririi. Alte cazuri regasim in materia popririi si executarii judecatoresti referitoare la minori. Asadar executorul este in drept sa intocmeasca acte de executare inafara circumscriptiei curtii de apel pe langa care functioneaza.
Executarea silita va putea fi facuta intervalul ora 6.00-20.00, prin exceptie putand incepe in aceeasi zi dupa ora 20.00 dar nu mai tarziu de ora 22.00. Pentru acest lucru nu este necesara incuviintarea instantei. De asemenea, executarea se poate face potrivit legii doar in zilele nelucratoare, instanta de executare avand posibilitatea sa o incuviinteze si in zilele nelucratoare numai in situatii urgente la cererea creditorului sau executorului prin incheiere data in camera de consiliu care are caracter executoriu nesupusa vreunei cai de atac. Incalcarea acestor dispozitii va atrage anularea executarii. Executorul poate sa isi exercite atributiile chiar in lipsa partilor, exceptie facand situatia in care se necesita prezenta lor.
LEAVE A REPLY