Nu, medierea nu este obligatorie.

Medierea reprezinta un mod de solutionare amiabila a litigiilor dintre persoane, prin purtarea unor negocieri astfel incat cei implicati sa ajunga la o intelegere. Asadar, vorbim de o modalitate recunoscuta de lege prin care partile sa cada la pace prin incheierea unui acord de mediere, fapt ce lipseste litigiul de forma lui judiciara.

Practic, partile sting conflictul dintre ele prin concesii reciproce si prin asumarea unor obligatii ori recunoasterea unor drepturi. Medierea se realizeaza contra cost, si este consemnata intr-un acord de mediere, ce are forta probanta a unui inscris autentic daca este autentificat de notar ori prezentat instantei in vederea pronuntarii unei hotarari de expedient prin care se consemneaza invoiala partilor (prin urmare, medierea se poate realiza si in cursul unui proces deja inceput). Este asemanatoare unei tranzactii.

Medierea se realizeaza in prezenta unui specialist numit „mediator” dar multi judecatori sunt de parere ca reprezinta o foarte mare problema faptul ca ei nu au in mod obligatoriu cunostinte juridice.

Medierea nu este nici pe departe o obligatie de a incerca impacarea si este foarte greu de crezut ca se va ajunge vreodata la o astfel de obligatie prealabila adresarii instantei. Totusi, legiuitorul a ales o cale de mijloc, obligand reclamantul nu sa incerce o impacare, ci sa cunoasca foarte bine ce presupune medierea pentru a sti in concret daca doreste sa continue cu instanta ori sa treaca la medierea propriu-zisa.

Asadar, in incercarea de a elibera instantele de litigii de mica insemnatate ori pentru litigii in care partile ar putea ajunge foarte repede la o solutionare amiabila, legiuitorul a dorit informarea publicului cu privire la o metoda alternativa, mai ieftina si mai rapida. Ca o persoana sa refuze medierea, trebuie deci sa cunoasca mai intai ce este aceasta.

Confuzia a fost creata in mare parte de mass-media, care nu a stiut sa gestioneze corect informatile primite ori sa studieze cu atentie textul legii.

De la 1 august 2013, intr-adevar, a intrat in vigoare art 2 alin. 1 ind. 2 din Legea medierii nr. 192/2006, prin care se prevede ca :

„Instanta va respinge cererea de chemare in judecata ca inadmisibila in caz de neindeplinire de catre reclamant a obligatiei de a participa la sedinta de informare privind medierea, anterior introducerii cererii de chemare in judecata, sau dupa declansarea procesului pana la termenul dat de instanta in acest scop”. Mai simplu spus, inainte de a se adresa instantei, acela care ar avea pozitia de reclamant, trebuie sa cunoasca procedura medierii, in caz contrar cererea ii este respinsa ca inadmisibila. Dovada se face prin prezentarea unui certificat de informare.

Consiliul de Mediere a lamurit printr-un ghid, ce presupune o sedinta de informare asupra medierii: aceasta va cuprinde, fara a se limita, elementele relevante cu privire la definirea medierii si principiile acesteia, rolul mediatorului, drepturile si obligațiile parților, avantajele medierii, efectele juridice ale acordului de mediere si posibilitatea autentificarii de catre notarul public a acordului rezultat din mediere”

Sedinta de informare asupra medierii este deci diferita de medierea propriu-zisa.

In primul rand medierea este un mod de a propune solutii in baza discutiilor purtate. Mediatorul asculta partile, ca un „mic judecator” si propune modalitati de solutionare a conflictului, pe cand informarea asupra medierii este, daca doriti, doar o expunere a avantajelor unor negocieri. Reclamantul, care formuleaza pretentia, trebuie sa se prezinte in mod obligatoriu la aceasta informare, nu si paratul. Din moment ce paratul nu este obligat sa se prezinte nici in instanta ca procesul sa poata continua, ar fi excesiv de formal ca si acesta sa cunoasca ce presupune medierea. Nu i se cere acordul pentru formularea unei actiuni. El este nevinovat, pana la proba contrara. A-i cere sa se prezinte la o informare in legatura cu o procedura ce ar putea duce la o impacare, intr-un conflict pe care poate nici macar nu-l recunoaste, este lipsit de orice logica.

In al doilea rand, sedinta de informare asupra medierii este gratuita, pe cand medierea, asa cum am mentionat deja, se realieazeaza contra cost.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23