Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Editor articol juridic: Corina Matei

Partile pot stabili in cuprinsul contractului sau printr-o conventie separata inainte de producerea prejudiciului, cuantumul despagubirilor ce vor fi platite de debitor ca urmare a neexecutarii, a executarii cu intarziere ori a executarii necorespunzatoare.

Clauza penala este o conventie (obligatie) accesorie, prin care partile stipuleaza ca debitorul se obliga la o anumita prestatie in cazul neexecutarii obligatiei principale. Fiind accesorie, inseamna ca este necesara indeplinirea conditiilor generale de validitate ale oricarei conventii si este necesara si validitatea obligatiei principale ca o conditie esentiala.

Scopul este determinarea anticipata a cunatumului despagubirilor, nu crearea unei posibilitati pentru debitor de a se libera de obligatia principala. Asadar, debitorul nu are un drept de optiune intre a executa obligatia principala sau clauza penala. Asta inseamna ca nu va putea refuza executarea oferind plata clauzei penale (art 1538 alin. 3 NCC). Clauza penala nu este o obligatie alternativa.

Creditorul va putea cere fie indeplinirea obligatiei principale fie clauza penala. Spre exemplu, cand creditorul aduce la indeplinire obligatia principala pe cheltuiala debitorului, inseamna ca a optat pentru executarea in natura, deci debitorul va fi obligat la restituirea cheltuielilor, fiind fara relevanta imprejurarea ca aceastea au intrecut cuantumul clauzei penale.

Daca s-a stipulat o clauza penala pentru executarea cu intarziere, creditorul poate solicita atat executarea in natura cat si clauza penala, dar daca a fost prevazuta pentru neexecutare, ea nu va putea fi cumulata cu executarea in natura.(art 1539 NCC).

Creditorul nu va trebui sa faca dovada existentei prejudiciului si nici instanta nu-i poate pretinde aceluia care se prevaleaza de clauza penala sa faca dovada prejudiciului suferit. Asadar este suficient sa dovedeasca faptul neexecutarii obligatiei.

Ca regula, instanta nu are posibilitatea de a reduce sau de a mari cuantumul clauzei penale. Dar, ca de la orice regula, exista si exceptii:

Conform art 1541 NCC, instanta nu poate sa reduca penalitatea decat atunci cand:

1. obligatia principala a fost executata in parte si aceasta executare a profitat creditorului

2. penalitatea este vadit excesiva fata de prejudiciul ce putea fi prevazut de parti la incheierea contractului (penalitatea, chiar si redusa, va trebui sa ramana superioara obligatiei principale).

Daca obligatia principala este indivizibila, fara a fi solidara, iar neexecutarea rezulta din fapta unuia dintre codebitori, penalitatea poate fi ceruta in totalitate de la cel care nu a executat-o, sau de la ceilalti codebitori, fiecare pentru partea sa. Codebitorul care a platit are dreptul de a formula o actiune in regres impotriva celui care a provocat neexecutarea.

Daca obligatia este divizibila si penalitatea este divizibila, fiind suportata doar de codebitorul care este vinovat de neexecutare si numai pentru partea de care acesta era tinut. Face exceptie situatia in care clauza penala a fost stipulata pentru a impiedica o plata partiala iar unul dintre codebitori a impiedicat executarea in totalitate. In acest caz, intreaga penalitate va putea fi ceruta aceluia care a impiedicat executarea, iar de la ceilalti se poate doar proportional cu partea fiecaruia (cu posibilitatea actiunii in regres).

Creditorul obligatiei cu clauza penala are statutul unui creditor chirografar.

Conform art. 1538 (5) :

„dispozitiile privitoare la clauza penala sunt aplicabile conventiei prin care creditorul este indreptatit ca, in cazul rezolutiunii sau rezilierii contractului din culpa debitorului, sa pastreze plata partiala facuta de acesta din urma. Sunt exceptate dispozitiile privitoare la arvuna.”

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts