O Directiva Europeana ale carei prevederi vor trebui adoptate si in legislatia locala in termen de doi ani arata, printre altele, ca bancile vor trebui sa negocieze dobanzile clientilor care cer conversia in lei a creditelor in valuta.

Acordarea, administrarea dar si eventuala executare silita a creditelor ipotecare se vor face dupa reguli noi in Uniunea Europeana. Schimbarile sunt aduse de o Directiva adoptata la finele anului trecut de Parlamentul European si care vizeaza cu precadere protectia clientilor bancari.

Noile prevederi vor trebui transpuse in integralitatea lor si in legislatia statului roman, intr-o perioada de maximum doi ani.Printre modificarile importante se remarca introducerea obligativitatii ca banca sa accepte cererile clientilor de a-si converti creditele in valuta in moneda locala. Mai mult, arata actul legislativ, institutia de credit va negocia dobanzile la care se face conversia, in asa fel incat clientul „sa nu fie dezavantajat“. Statul roman va trebui sa gaseasca formula legislativa prin care sa reglementeze aceasta situatie.

O alta prevedere importanta care vizeaza tot protectia clientilor se refera la executarile silite. Conform Directivei, acestea se vor face in asa fel incat sa lase debitorul intr-o situatie financiara „rezonabila“, care sa-i permita sa supravietuiasca  impreuna cu familia. Intentia legiuitorului european este aceea de a proteja debitorii care, in urma caderii pietei imobiliare, sunt obligati sa aduca bani de acasa pentru a acoperi diferenta dintre pretul actualul al locuintei executate silit si datoria pe care o au catre banca.