Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Extradarea reprezinta actul prin care este predat autorul unei infractiuni de catre statul care il detine unui alt stat, la cererea acestuia, pentru a fi judecat sau pentru a executa o pedeapsa la care a fost condamnat. Extradarea constituie o masura de asistenta juridical interstatala in materie penala prin care se realizeaza transferul unei persoane, urmarite sau condamnata penal, din domeniul suveranitatii judiciare a unui stat in domeniul celuilalt stat. Temeiul juridic al extradarii il constituie conventiile de extradare sau cele de asistenta juridica incheiate de state in acest scop, prin aplicarea principiului reciprocitatii. In absenta acestor conventii, temeiul juridic al extradarii este constituit de conventiile multilaterale prin care sunt incriminate unele fapte grave precum : crimele contra pacii si omenirii, genocide etc.

Statul, in baza atributelor sale de suveranitate, poate accepta sau refuza predarea unui infractor. De aceea, textul constitutional roman prevede ca cetatenii romani nu pot fi extradati. In mod exceptional, cetatenii romani pot fi erxtradati, dar numai in baza conventiilor internationale la care Romania este parte, in conditiile legii si pe baza de reciprocitate.In ceea ce priveste cetatenii straini si apatrizii, acestia pot fi extradati numai in baza unei conventii internationale sau in conditii de reciprocitate. Extradarea este, asadar, un atribut de suveranitate a statului.

Avand in vedere ca extradarea este una din modalitatile cele mai importante ale luptei statelor impotriva criminalitatii, extradarea este vazuta si ca obligatie pentru state, deoarece refuzul extradarii impiedica infaptuirea justitiei. In conventiile privin extradarea sunt prevazute, de regula, si conditiile de fond si de forma cu privire la extrtadare. Aceste conditii sunt stabilite prin acordul partilor semnatare ale acordului.

Astfel, extradarea se admite doar pentru acele infractiuni care sunt definite ca atare in reglementarile juridice ale statelor implicate in procesul de extradare. Pot fi extradate, la cererea unui stat strain, persoanele aflate pe teritoriul sau care sunt urmarite penal sau sunt trimise in judecata pentru savarsirea unei infractiuni, ori sunt cautate in vederea executarii unei pedepse sau a unei masuri de siguranta in statul solicitant. In dreptul international, pentru realizarea extradarii se cer intrunite doua principii:

-cel al reciprocitatii, plecandu-se de la cerinta ca in ambele state sa existe aceiasi optica asupra faptei care face obiectul solicitarii, in sensul ca ea sa fie incriminata de legea penala

-cel al specializarii, ceea ce presupune ca fapta sa fie prevazuta in legislatia ambelor state, iar judecarea si pedepsirea persoanei respective sa aiba loc numai pentru fapte pentru care s-a cerut extradarea. Daca extradarea s-a cerut de mai multe state, de regula, cel extradat se preda statului pe teritouriul caruia s-a consumat fapta socialmente periculoasa.

Sunt exceptate de la extradare:

-persoanele carora li s-a acordat dreptul de azil in Romania

-persoanele straine care se bucura in Romania de imunitate de jurisdictie, in conditiile si in limitele stabilite prin conventii sau prin alte intelegeri internationale

-persoanele straine, citate din strainatate in vederea audierii ca parti, martori sau experti in fata unei autoritati judiciare romane solicitante, in limitele imunitatilor conferite prin conventie internationala.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts