Potrivit codului penal actual, prin fals in declaratii se intelege acea fapta savarsita de o persoana care, in fata organelor ori institutiilor de stat sau a altor autoritati publice, face declaratii necorespunzatoare cu adevarul, pentru a produce consecinte juridice pentru ea ori pentru altul.

Este necesar ca acea declaratie sa aiba aptitudinea de a servi potrivit legii ori imprejurarilor, spre a produce consecintele urmarite, cu alte cuvinte, nu orice „minciuna” va fi considerata fals in declaratii.

            In ceea ce priveste participatia penala, fapta nu poate fi comisa in coautorat, ci doar instigare, autorat ori complicitate.

            Fapta poate fi comisa atat de persoane fizice cat si de persoane juridice, iar victima va fi persoana fizica ori juridica vatamata material ori moral prin declaratia falsa.

            Daca cel in fata caruia se da declaratia falsa, nu cunoaste caracterul ei mincinos, nu va fi considerat participant, insa daca exista o intelegere prealabila, va putea fi considerat complice iar in cazul in care acesta afla dupa savarsirea faptei de caracterul fals al declaratiei insa nu face nimic, va comite infractiunea de „omisiunea sesizarii organelor judiciare”.

            Din punct de vedere al laturii subiective, infractiunea de fals in declaratii poate fi comisa doar cu intentie directa, fiind fara relevanta mobilul ori scopul comiterii faptei.

            Daca o persoana savarseste fals in declaratii, apoi foloseste inscrisul ce cuprinde declaratia, va comite o singura infractiune de fals in declaratii, deoarece falsul in declaratii savarsit prin prezentarea unui inscris fals, absoare uzul de fals.

            Urmarea imediata o reprezinta starea de pericol ce rezulta din insasi materialitatea faptei.

            Pentru aceasta fapta, legiuitorul nu prevede modalitati agravante.

            Se pot comite acte preparatorii in vederea savarsirii faptei insa acestea nu sunt incriminate.

            Tentativa este posibila, dar nu este incriminata.

            Aceasta infractiune se consuma in momentul depunerii inscrisului ce consemneaza declaratia falsa ori momentul consemnarii declaratiei in fata organului competent.

            Sanctiune:

            -inchisoare ( de la 3 luni la 2 ani) sau amenda.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro
Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts