Gratierea este actul de clementa care inlatura total sau in parte executarea pedepsei pe care a aplicat-o instanta ori convertirea ei in una mai usoara. Inafara de prevederile Noului Cod Penal, gratierea este reglementata si in Lege 546.2002 privind gratierea si procedura gratierii.
Aceasta poate fi acordata individual prin decret al Presedintelui Romaniei, sau colectiv prin lege organica de catre Parlament. Gratierea poate fi sesizata printr-o cerere care impreuna cu celelalte acte se vor depune pentru Presedinte Romaniei si poate fi facuta de persoana condamnata, aparatorul sau reprezentantul legal al ei, sotul persoanei condamnate, ascendetii, fratii, surorile sau copiii lor sau de rudele condamnate ale sotului.
Cererea de gratiere, pentru a fi valabila trebuie sa contina datele de identificare a persoanei condamnate, pedeapsa pentru care se solicita gratierea, si se va anexa in copie legalizata hotararea definitiva de condamnare, certificatul de cazier judiciar si atunci cand e nevoie actele de stare civila, certificate medicale, rapoarte de ancheta sociala si alte asemenea.
Decretul se va publica in Monitorul Oficial partea I si va contine date despre persoana condamnata, hotararea judecatoreasca definitiva de condamnare, pedeapsa pe care instanta a decis-o, si felul gratierii.
Gratierea individuala se va aplica doar in cazul in care exista pedeapsa privativa de libertate si nu va efecte asupra laturii civila si masurilor administrate pronuntate. Ea poate fi refuzata de catre beneficiar.
Gratierea colectiva are ca obiect faptei savarsite inainte de data intrarii legii, daca exista pluralitate de infractiuni, lobiectul gratierii il va constitui pedepsele aplicate pentru fiecare din ele.
Gratierea este totala atunci cand urmareste pedeapsa principala in totalitate si partiala cand face referire la o parte calcultata in functie de intreaga pedeapsa. Gratierea individuala se acorda conditionat si cea colectiva poate fi facuta si neconditionat.
Dispozitiile legale trebuie sa fie respectate de catre judecatorul delegat si executarea hotararii se va pune in miscare de Directia Generala a Penitenciarelor. Ea se va aplica in cel mult 48 de ore de la data publicarii actului de gratiere in Monitorul Oficial al Romaniei.
Acest act de clementa inlatura executarea pedepsei principale, nu produce efecte asupra pedepselor integral executate, nu se va aplicat condamnatilor care au beneficiat printr-o hotarare definitiva de liberare conditionata.
Gratierea are temei in ceea ce priveste caile de atac si nu va impiedica exercitarea lor.