Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Avocatul este o persoana fizica licentiata in drept care, ulterior, pe baza unui examen organizat de baroul unde intentioneaza sa profeseze, este admis in profesie. Totusi, in primii doi ani acesta trebuie sa efectueze un stagiu obligatoriu, purtand denumirea de „avocat stagiar” si va fi inscris in tabloul corespunzator. Dupa efectuarea stagiului, pentru a fi inscris in Tabloul avocatilor definitivi, trebuie sa sustina un examen de definitivat organizat de barou.

In mare parte, activitatea avocatului cuprinde consultatii cu caracter juridic, reprezentare ori asistenta in fata instantelor judecatoresti ori a altor organe de jurisdictie. El apara drepturile, libertatile si interesele legitime ale omului. Este independent si se supune doar legii, statutului profesiei si codului deontologic.

Potrivit legii 51/1995 art 27, calitatea de avocat inceteaza prin:

1. renuntare scrisa la exercitiul profesiei

2. deces

3. excluderea din profesie, ca sanctiune disciplinara

4. condamnarea definitiva a avocatului pentru o fapta prevazuta de legea penala care, potrivit legii, il face nedemn de a fi avocat

Cu privire la acest ultim aspect mentionam cu titlu de exemplu: sunt infractiuni pentru care in cazul condamnarii, avocatul devine nedemn aducandu-se atingere prestigiului profesiei: infractiuni contra vietii, contra libertatii persoanei, infractiuni privitoare la viata sexuala, infractiuni contra patrimoniului, contra infaptuirii justitiei, infractiuni de fals si alte fapte de natura penala de o gravitate deosebita cum ar fi profanarea de morminte, asocierea in vederea savarsirii de infractiuni, trafic de stupefiante etc.

Nu prezinta relevanta daca faptele au ramas in forma tentativei ori daca pedeapsa a fost suspendata sub supraveghere ori conditionat. Nu conteaza nici daca s-a aplicat o pedeapsa sub minimul prevazut cu retinerea unor circumstante atenunante ori daca s-a aplicat doar o amenda penala intrucat legea 51/1995 vorbeste de o „condamnare definitiva” pentru una din acele fapte, indiferent ce pedeapsa s-a aplicat sau in ce conditii.

De asemenea, amnistia, gratierea ori reabilitarea ori savarsirea faptei inainte de intrarea in profesie nu influenteaza decizia de constatare a incetarii calitatii de avocat. Persoanele care exercita aceasta onorabila profesie trebuie sa aiba un profil moral impecabil.

Daca avocatul indeplineste conditiile pentru a solicita iesirea la pensie poate solicita continuarea exercitarii profesiei, cerere pe care o va solutiona consiliul baroului unde este inscris. Avocatul pensionar care continua exercitarea profesiei ori este mentinut in profesie este obligat sa contribuie la constituirea fondului sistemului propriu de asigurari sociale in conditiile prevazute de legislatia pensiilor si asigurarilor sociale pentru avocati.

Totusi, pentru a continua exercitarea profesiei nu este necesar doar acordul baroului ci si un aviz medical care sa constate ca acesta isi mentine capacitatea fizica si psihica pentru a continua sa ramana in profesie. Aces aviz se prezinta anual pentru inscrierea in tablou.

Decizia de respingere a mentinerii in activitate poate fi contestata in 15 zile de la comunicare la sediul UNBR.

Incetarea calitatii de avocat se constata prin decizie a consiliului baroului si duce la radierea acestuia din Tabloul avocatilor.

Pentru a renunta la profesie, se face o cerere scrisa si trebuie ca acesta sa finalizeze toate cauzele in care s-a angajat cu cel putin 60 de zile inainte de data la care s-a stabilit ca va inceta calitatea sa de avocat ori sa asigure substituirea. Cu alte cuvinte, trebuie sa prezinte la barou o lista cu cauzele pe care nu le-a finalizat si avocatii ce le vor prelua in locul sau.

Daca avocatul decedeaza, cauzele sunt preluate de colaboratorii ori avocatii asociati. In lispa lor, consiliul baroului va desemna alti avocati.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts