Art. 271 Influentarea declaratiilor

(1) Incercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, prin constrangere ori prin alta fapta cu efect vadit intimidant, savarsita asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, sa nu sesizeze organele de urmarire penala, sa nu dea declaratii, sa isi retraga declaratiile, sa dea declaratii mincinoase ori sa nu prezinte probe, intr-o cauza penala, civila sau in orice alta procedura judiciara, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Daca actul de intimidare sau corupere constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni .

(2) Nu constituie infractiune intelegerea patrimoniala dintre infractor si persoana vatamata, intervenita in cazul infractiunilor pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangere prealabila.

Scopul urmarit prin aceasta incriminare este acela de a intarii garantarea accesului liber la justitie prin protejarea libertatii oricarei persoane de a se adresa justitiei si de a da declaratiile ori de a infatisa probele pe care le considera necesare in raport de interesele sale, independent de orice forma de presiune exercitata din partea vreunui tert, fie asupra sa, fie asupra membrilor de familie.

Importanta si necesitatea incriminarii unor asemenea fapte sunt pe deplin justificate de fenomenul actual al criminalitatii si de presiunile asupra celor care pot contribui la infaptuirea justitiei, dreptul comparat subliniind ca legislatiile europene au introdus, unele destul de recent, reglementari similare in codurile lor penale.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts