Desi in vechiul cod penal, infractiunile de loviri sau alte violente, vatamare corporala, vatamare corporala grava, loviri sau vatamari cauzatoare de moarte si vatamare corporala din culpa erau cuprinse in sectiunea a II-a inititulat Lovirea si vatamarea integritatii corporale sau a sanatatii, integrat in capitolul I “Infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanatarii” din titlul II, “Infractiuni contra persoanei”, in noul cod penal intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014, acestea constituie un capitol separat intitulat “Infractiuni contra integritatii corporale sau sanatatii”, capitol care contine doua articole in plus, unul referitor la relele tratamente aplicate minorului ce in vechiul cod era reglementat in capitolul referitor la infractiunile contra familiei si un alt articol in care este incriminata incaierarea, dar si un articol in minus si anume vatamarea corporala grava.

Potrivit art. 193 alin. 1 Noul cod penal, lovirea sau orice acte de violente cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda. Si articolul 180 alin.1 din vechiul cod penal, definea in acelasi mod lovirea sau alte violente, dar pedeapsa era mai usoara, aceasta constand in pedeapsa inchisorii de la o luna la 3 luni sau cu amenda. Se observa ca vechiul cod penal era mai favorabil faptuitorului, caci limitele de pedepse erau mai mici. Desi in vechiul cod penal, aceasta infractiune savarsita asupra membrilor de familie era reglementata la acelasi art. 180 alin .2  pedeapsa fiind de la 6 luni la un an sau cu amenda, in noul cod penal, infractiunile savarsite asupra unui membru de familie sunt reglementate separat in capitolul 3, intitulat “Infractiuni savarsite asupra unui membru de familie”, pedeapsa fiind majorarea cu o patrime a maximului special prevazut la art. 193 alin 1, daca aceasta este infractiunea savarsita asupra membrului de familie. 

Potrivit art. 193 alin 2 Noul Cod penal, fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel putin 90 de zile, se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda. Cum, conform vechiului  codului penal aceeasi infractiune prevedea termenul de ingrijiri medicale de cel putin 60 de zile si o pedepasa a inchisorii de la 6 luni la 5 ani, se poate observa ca legea noua este mai favorabila intrucat au crescut numarul de zile de ingrijire si de asemenea, instanta are optiunea de a aplica si o amenda, nu neaparat pedeapsa cu inchisoarea. In vechiul cod penal aceasta infractiune era reglementata separat intr-un articol intitulat vatamarea corporala, in timp ce in noul cod penal este reglementata la alineatul 2 al art. 193 intitulat loviri sau alte violente. 

Conform noului cod penal, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate, dar nu se mai prevede expres faptul ca impacarea partilor inlatura raspunderea penala astfel cum era in vechiul cod penal. 

Vatamarea coroporala reglementata in art. 194 Noul cod penal care a produs o infirmitate, leziune traumatica sau afectarea sanatatii unei persoane care au necesitat, pentru vindecare mai mult de 90 de zile de ingrijiri medicale, un prejudiciu estetic grav si permanent, avortul sau punerea in primejdie a vietii persoanei se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani, iar in cazul in care fapta se savarseste in scopul producerii unei infirmitati, a unei leziuni traumatice sau a unui prejudiciu esthetic grav si permanent, pedeapsa este de la 3 la 10 ani, iar tentativa se pedepseste. 

Daca vreuna dintre faptele prevazute in noul cod penal la art. 193 si art. 194 a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 6 la 12 ani. 

In cazul vatamarii corporale din culpa, in cazul savarsirii faptei prevazute la art. 193 alin 2 din culpa de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice ori a unei substante psihoactive sau in desfasurarea unei activitati ce constituie prin ea insasi infractiune se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda, iar fapta prevazuta la art. 194 alin.1 savarsita din culpa se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda. 

Atunci cand fapta a fost savarsita ca urmare a nerespectarii dispozitiiloe legale sau a masurilor de prevedere pentru exercitiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activitati, pedepsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda. In cazul in care urmarile prevazute s-au produs fata de doua sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedpsei se majoreaza cu o treime. 

In cazul in care nerespectarea dispozitiilor legale ori a masurilor de prevedere sau desfasurarea activitatii care a condus la comiterea faptelor constituie prin ea insasi o infractiune se aplica regulile privind concursul de infractiuni. 

In cazul vatamarii corporale din culpa, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.