Respectarea ordinii sociale implica o conduita potrivit normelor morale si juridice, din partea tuturor oamenilor, pentru asigurarea desfasurarii normale a relatiilor sociale. Fata de cei care nu-si adapteaza conduita in conformitate cu prevederile legale si tulbura relatiile sociale prin fapte ilegale, este necesar sa se aplice constrangerea juridica, intrucat ei lezeaza interesul public.

 

Prevazute in partea speciala a Codului Penal, Infractiunile de serviciu sau in legatura cu serviciul curprind: abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor, abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi,abzul in serviciu contra intereselor publice, abuzul in serviciu in forma calificata, neglijenta in serviciu, purtarea abuziva, neglijenta in pastrarea secretului de stat, conflictul de interese, luarea de mita, darea de mita, primirea de foloase necuvenite si traficul de influenta.

 

Obiectul juridic generic comun al acestor infractiuni il constituie relatiile sociale care se pot forma si dezvolta numai in conditiile bunei desfasurari a activitatii orgaznizatiilor de stat si publice si a apararii intereselor legale ale persoanei.