Noul cod penal, impreuna cu noul cod de procedura penala, urmeaza a intra in vigoare de la 1 februarie 2014. Sau cel putin asta se doreste. Avand in vedere modalitatea prin care a intrat noul cod de procedura civila in vigoare in acest an, dupa ce s-au anuntat public diferite date, nu este exclus ca 1 februarie sa fie doar o data estimativa.

Totusi, luand in considerare ca posibilitatea intrari in vigoare a acestei noi legi este extrem de ridicata, apreciem ca fiind utila mentionarea celor mai importante modificari aduse in partea speciala a codului penal, mai precis, care sunt cele mai importante noi infractiuni.

 Noi infractiuni:

1. uciderea la cererea victimei ( art 190)

-uciderea savarsita la cererea explicita, serioasa, constienta si repetata a victimei care suferea de o boala incurabila sau de o infirmitate grava, atestate medical, cauzatoare de suferinte permanente si greu de suportat se pedepseste cu unchisoarea de la 1-5 ani.

2.vatamarea fatului (art 202)

-vatamarea fatului in timpul nasterii care a impiedicat instalarea vietii extrauterine se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani. Daca vatamarea a avut ca rezultat o vatamare corporala, se pedepseste cu inchisoare de la 1-5 ani, iar daca acea vatamare a avut ca urmare decesul ulterior al copilului pedepasa este de la 2 la 7 ani. Vatamarea in timpul sarcinii prin care s-a cauzat ulterior o vatamare coporala se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani iar daca in urma vatamarii copilul a murit, inchisoarea este de la 6 luni la 3 ani.

-daca aceste fapte sunt savarsite de un medic ori persoana autorizata sa asiste nasterea sau sa urmareasca sarcina in coditiile actului medical, cu respectarea prevederilor profesiei sau au fost facute in interesul mamei ori a fatului ca urmare a riscului, fapta nu mai constituie infractiune.

3.lasarea fara ajutor a unei persoane aflate in dificultate (art 203)

-omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunta de indata autoritatile de catre cel care a gasit o persoana a carei viata, integritate corporala sau sanatate este in pericol si nu are putinta de a se salva se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau amenda.

-nu va constitui infractiune daca salvatorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viata, integritatea corporala ori sanatatea sa. In mod logic vom deduce ca fac exceptie persoanele care au obligatia de a infrunta pericolul.

4.impiedicarea ajutorului (art 204)

-persoana care impiedica interventia ajutoarelor pentru salvarea unei persoane de la un pericol iminent si grav pentru viata, integritatea corporala sau sanatatea acesteia se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani sau cu amenda.

5.hartuirea (art 208)

-fapta celui care in mod repetat, urmareste fara un drept sau interes legitim, o persoana ori ii supravegheaza locuinta, locul de munca sau alte locuri frecventate, cauzandu-i o stare de temere se sanctioneaza cu o inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda. Pedeapsa este de la o luna la 3 luni sau amenda in situatia in care hartuirea se realizeaza prin telefon ori alte mijloace de comunicare la distanta, bineinteles daca fapta in sine nu se concretizeaza intr-o infractiune mai grava.

-actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

6.au fost preluate prevederile din legile speciale privitoare la traficul de persoane si de minori ( art 210, art 211)

7. exploatarea cersetoriei (art 214)

-persoana care determina un minor ori o persoana cu dizabilitati fizice ori psihice sa apeleze in mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material, sau beneficiaza de foloase patrimoniale de pe urma acestei activitati se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

-daca fapta e savarsita de tutore, curator ori parinte ori prin constrangere, pedeapsa e de la 1 la 5 ani inchisoare

8. folosirea unui minor in scop de cersetorie (art 215)

-majorul care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, folosindu-se in acest scop de prezenta unui minor se pedepseste cu inschioare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda

9. folosirea serviciilor unei persoane exploatate (art 216)

-utilizarea serviciilor unei persoane despre care faptuitorul stie ca este exploatata (trafic persoane ori trafic minori) se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda daca fapta nu este o infractiune mai grava.

10. agresiune sexuala ( art 219)

-actul de natura sexuala, altul decat raportul ori actul sexual (oral sau anal) cu o persoana, savarsit prin constranger, punere in imposibilitate de a se apara sau de a-si exprima vointa se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

-cand victima se afla in ingrijirea, ocrotitea, educarea sau paza faptuitorului; este ruda in linie directa sau frate ori sora; nu a implinit 16 ani; s-a comis in scopul producerii de materiale pornografice; a avut ca urmare vatamarea corporala; e savarsita de mai multe persoane impreuna pedeapsa este inschiroarea de la 3 la 10 ani.

-daca a avut ca urmare moartea victimei de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi

-daca aceasta fapta a fost urmata ori precedata si de raportul ori actul sexual (oral sau anal), fapta constituie viol.

11. violarea vietii private (art. 226)

-atingerea adusa vietii private prin fotografiere, inregistrare, captare, etc a unei persoane aflate in locuinta, dependinta ori incapere ce tin de locuinta a unei convorbiri, intalniri private se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 6 luni sau amenda.

-daca aceste imagini/ingresitrari sunt prezenate publicului fara acord se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda.

-nu va fi infractiune daca fapta e savarsita de cel/cea care a participat la intalnire ori a purtat conversatia respectiva si justifica un interes legitim; daca victima a actionat explicit pentru a fi vazuta ori auzita de faptuitor; daca faptuitorul surprinde savarsirea unei infractiuni ori contribuie la dovedirea savarsirii ei; daca surprinde fapte de interes public, cu semnificatie pentru viata comunitatii a caror divulgare prezinta avantaje publice mai mari ca prejudiciul celui vatamat

-daca inregistrarea ori fotografierea s-a facut prin amplasarea anterioara a echipamentelor in mod ilicit, fapta se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

12. abuzul de incredere in frauda creditorilor (art. 238)

-debitorul ce ascunde, deterioreaza, instraineaza sau distruge in tot sau in parte, valori ori bunuri din patrimoniul sau ori de a invoca datorii fictive in scopul fraudarii creditorilor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

-la fel este sanctionat si cel care desi stie ca nu va putea plati, achizitioneaza bunuri ori servicii provocand o paguba creditorului

-actiunea se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

13. bancruta (simpla-art 240; frauduloasa-art.241)

-(simpla) neintroducerea sau introducerea tardiva de catre debitor persoana fizica ori de reprezentantul persoanei juridice, a cererii de deschidere a procedurii insolventei in termen ce depaseste cu mai mult de 6 luni termenul legal, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

-(frauduloasa) persoana care in frauda creditorilor falsifica, sustrage ori distruge evidentele debitorului, ori ascunde o parte din activul averii acestuia; infatiseaza datorii inexistente sau prezinta in registrele debitorului sau in alte acte sau in situatia financiara sume nedatorate; in caz de insolventa, instraineaza o parte din active, se sanctioneaza cu inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

-in ambele cazuri, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoane vatamate.

14. deturnarea licitatiilor publice (art 246)

-fapta de a indeparta prin constrangere sau corupere un participant la o licitatie publica ori intelegerea intre participanti pentru a denatura pretul de adjudecare se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.

15. au fost preluate din legea speciala infractiunile informatice (art 249 – frauda informatica; art 250- efectuarea de operatiunifinanciare in mod fraudulos; art 251- acceptarea operatiunilor financiare efectuate in mod fraudulos)

16. influentarea declaratiilor (art 272)

-incercarea de a determina sau determinarea unei persoane, indiferent de calitatea acesteia, prin corupere, constrangere ori prin alta fapta cu efect vadit intimidant, savarsita asupra sa ori asupra unui membru de familie al acesteia, sa nu sesizeze organele de urmarire penala, sa nu dea declaratii, sa isi retraga declaratiile, sa dea declaratii mincinoase ori sa nu prezinte probe, intr-o cauza penala, civila sau in orice alta procedura judiciara, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

-nu va fi infractiune intelegerea intre persoana vatamata si faptuitor intervenita pentru acele infractiuni pentru care actiunea penala se pune in miscare la plangere prealabila sau pentru care este posibila impacarea.

17.razbunarea pentru ajutorul dat justitiei(art274)

-savarsirea unei infractiuni impotriva unei persoane ori al unui membru de familie al acesteia pentru ca a sesizat organele de urmarire penala, a declarat ori a prezentat probe intr-un proces penal/civil/sau in alta procedura se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta pentru infractiunea pe care o savarseste + majorarea cu 1/3 a limitelor

18. presiuni asupra justitiei (art 276)

-persoana care pe durata unei proceduri judiciare, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea de catre judecator ori de organele de urmarire penala a unei infractiuni ori abateri disciplinare garve, legate de instrumentarea cauzei cu scopul de influentare ori intimidare, risca pedeapsa inschisoarii de la 3 luni la un an sau amenda.

19. asistenta si reprezentarea neloiala (art 284)

-avocatul ori reprezentantul care incheie o intelegere frauduloasa cu o persoana ce are interese contrare in acea cauza, in cadrul unei proceduri judiciare ori notariale, vatamand astfel interesele clientului ori ale persoanei reprezentate, risca pedepasa inschisorii de la 3 luni la un an sau amenda.

Pe langa aceste infractiuni s-a introdus si incriminarea nu doar a a traficului de influenta ci si a cumpararii de influenta. In noul cod nu mai exista infractiunea de „omor deosebit de grav” fiind sanctionata cu aceeasi pedeapsa dar in cadrul infractiunii de omor calificat, nu mai exista nfractiunea de „pruncucidere” fiind sanctionata in cadrul infractiunii de vatamare a fatului.

Au fost introduse din legi speciale mai multe infractiuni informatice si infractiuni legate de criminalitate organizata. Au fost introduse de asemenea si infractiuni electorale (titlul IX).