Art. 356 Zadarnicirea combaterii bolilor

(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta prevazuta in alin. (1) este savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la o luna la 6 luni sau amenda.

Art. 357 Contaminarea venerica

(1) Transmiterea unei boli venerice, prin raport sexual sau alte acte sexuale, de catre o persoana care stie ca sufera de o astfel de boala, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Instanta de judecata va dispune masura de siguranta a obligarii la tratament medical.

Art. 358 Transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit

(1) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobandit – SIDA – de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.

(2) Transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobandit – SIDA – de catre o alta persoana decat cea prevazuta in alin.(1), se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 12 ani.

(3) Daca prin faptele prevazute in alin. (1) si (2) s-a produs moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani.

(4) Cand fapta prevazuta in alin.(2) a fost savarsita din culpa, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca a cauzat moartea victimei pedeapsa este inchisoarea de la 2 la 7 ani.

(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin.(1) si (2) se pedepseste.

Art. 359 Raspandirea bolilor la animale sau plante

(1) Nerespectarea masurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase la animale sau plante ori a daunatorilor, daca a avut ca urmare raspandirea unei asemenea boli ori a daunatorilor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau amenda.

(2) Daca fapta este savarsita din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

Art. 360 Infectarea apei

(1) Infectarea prin orice mijloace a surselor sau retelelor de apa, daca apa devine daunatoare sanatatii oamenilor, animalelor sau plantelor, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Tentativa se pedepseste.

Art. 361 Falsificarea sau substituirea de alimente ori alte produse

(1) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vanzare de alimente, bauturi ori alte produse falsificate sau substituite, daca sunt vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(2) Prepararea, oferirea sau expunerea spre vanzare de medicamente contrafacute sau substituite care sunt vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Art. 362 Comercializarea de produse alterate

(1) Vanzarea de alimente, bauturi sau alte produse cunoscand ca sunt alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza punerea in consum de carne sau produse din carne, provenite din taieri de animale sustrase controlului veterinar, daca sunt vatamatoare sanatatii.

(3) Vanzarea de medicamente cunoscand ca sunt contrafacute, alterate ori cu perioada de valabilitate depasita, daca sunt vatamatoare sanatatii ori si-au pierdut in tot sau in parte eficienta terapeutica, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

Art. 363 Traficul de produse sau substante toxice

(1) Producerea, detinerea precum si orice operatiune privind circulatia produselor ori substantelor toxice, cultivarea in scop de prelucrare a plantelor care contin astfel de substante ori experimentarea produselor sau substantelor toxice, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(2) Tentativa se pedepseste.

O prima modificare se refera la fapta de contaminare venerica si transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit. Daca aceasta fapta in Codul penal vechi era incriminata in acelasi articol, in noul cod, se incrimineaza contaminarea venerica distinct de transmiterea sindromului imunodeficitar dobandit.

Aceasta solutie este ceruta atat in doctrina penala cat si de practica judiciara pentru ca trebuie facuta distinctia intre transmiterea, prin orice mijloace, a sindromului imunodeficitar dobandit – SIDA – de catre o persoana care stie ca sufera de aceasta boala, de transmiterea acestui sindrom, prin orice mijloace, de o alta persoana decat cea care sufera de aceasta boala . Aceasta din urma imprejurare este mult mai grava decat prima prin prisma pericolului social evident mai ridicat.

De asemenea, s-a instituit o varianta agravata a faptei de transmitere a sindromului imunodeficitar dobandit in oricare din modalitatile normative, daca s-a produs moartea victimei.

A doua modificare se refera la introducerea, ca o varianta agravata la infractiunea de falsificare sau substituire de alimente ori alte produse, a faptei de preparare, oferire sau expunere spre vanzare de medicamente falsificate sau substituite care sunt vatamatoare sanatatii ori si-au pierdut in tot sau in parte eficienta terapeutica. Aceasta incriminare este justificata de realitatea sociala care a scos in evidenta, mai ales, oferirea sau expunerea spre vanzarea de medicamente vatamatoare sanatatii.

A treia modificare are in vedere incriminarea distincta a faptei de comercializare de produse alterate, respectiv alimente, bauturi, carne sau produse din carne, medicamente, cunoscand ca sunt alterate si vatamatoare sanatatii.

De precizat ca, in ipoteza in care, prin falsificarea de alimente sau produse ori comercializarea de produse alterate, s-au produs vatamari ori aceste fapte au avut ca urmare moartea unei persoane, s-a adoptat solutia concursului de infractiuni si nu a unor infractiuni complexe praeterintentionate.