Prima modificare a avut in vedere sistematizarea incriminarilor si imbunatatirea continutului unora dintre acestea.

In noul cod penal s-a dat prioritate in reglementare infractiunilor intentionate savarsite de angajatii cailor ferate in raport cu cele din culpa.

Totodata la infractiunile: neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa; parasirea postului si prezenta la serviciu sub influenta alcoolului sau a altor substante; distrugerea sau semnalizarea falsa, in ipoteza in care prin savarsirea acestora s-a produs o catastrofa de cale ferata, nu mai constituie o varianta agravata, ci se aplica regulile concursului de infractiuni intre aceste fapte si cele privitoare la persoana sau patrimoniu, dupa caz. Aceasta este si ratiunea pentru care nu s-a mai definit “catastrofa de cale ferata“.

Art. 333 Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa

(1) Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa, de catre angajatii care gestioneaza infrastructura feroviara, ori a operatorilor de transport, interventie sau manevra, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.

(2) Daca fapta a avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani.

Art. 334 Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa din culpa.

(1) Neindeplinirea indatoririlor de serviciu sau indeplinirea lor defectuoasa, din culpa, de catre angajatii care gestioneaza infrastructura feroviara, ori a operatorilor de transport, interventie sau manevra, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Cand fapta a avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

Art. 335 Parasirea postului si prezenta la serviciu sub influenta alcoolului sau a altor substante

(1) Parasirea postului, in orice mod si sub orice forma, de angajatii cu atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta circulatiei acestor mijloace, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani.

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza indeplinirea indatoririlor de serviciu de catre un angajat avand atributii privind siguranta circulatiei mijloacelor de transport, interventie sau manevra pe calea ferata, care are o imbibatie alcoolica de peste 0,8 g/l alcool pur in sange ori se afla sub influenta unor substante psihoactive.

(3) Cand faptele prevazute in alin.(1) si (2) au avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi .

Art. 336 Distrugerea sau semnalizarea falsa

(1) Distrugerea, degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a liniei de cale ferata, a materialului rulant, a instalatiilor de cale ferata ori a celor de comunicatii feroviare, precum si a oricaror altor bunuri sau dotari aferente infrastructurii feroviare, ori asezarea de obstacole pe linia ferata, daca prin aceasta se pune in pericol siguranta mijloacelor de transport, manevra sau interventie pe calea ferata, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(2) Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza savarsirea de acte de semnalizare falsa sau savarsirea oricaror acte care pot induce in eroare personalul care asigura circulatia mijloacelor de transport manevra sau interventie pe calea ferata in timpul executarii serviciului, daca prin aceste fapte se creeaza un pericol de accident de cale ferata.

(3) Daca faptele prevazute in alin. (1) si (2) au avut ca urmare un accident de cale ferata, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(4) Cand faptele prevazute in alin. (1) – (3) sunt savarsite din culpa, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.

(5) Tentativa la infractiunile prevazute in alin. (1) si (2) se pedepseste.

Art. 337 Accidentul de cale ferata

Accidentul de cale ferata consta in distrugerea sau degradarea adusa mijloacelor de transport, materialului rulant sau instalatiilor de cale ferata in cursul circulatiei sau manevrei mijloacelor de transport, manevra, intretinere sau interventie pe calea ferata.