Textele de incriminare a traficului de persoane, de minori si de migrati au fost sistematizate pentru o mai usoara intelegere si o mai buna corelare cu alte texte de incriminare, fara a li se aduce insa modificari substantiale.

Art. 207 Sclavia

(1) Punerea sau tinerea unei persoane in stare de sclavie, precum si traficul de sclavi, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(2) Tentativa se pedepseste.

Art. 208 Traficul de persoane

(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unei persoane in scopul exploatarii acesteia, savarsita:

a) prin constrangere, rapire, inducere in eroare sau abuz de autoritate;

b) profitand de imposibilitatea de a se apara sau de a-si exprima vointa ori de starea de vadita vulnerabilitate a acelei persoane;

c) prin oferirea, darea, acceptarea sau primirea de bani ori de alte foloase in schimbul consimtamantului persoanei care are autoritate asupra acelei persoane,

se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(2) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.

Art. 209 Traficul de minori

(1) Recrutarea, transportarea, transferarea, adapostirea sau primirea unui minor, in scopul exploatarii acestuia, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(2) Daca fapta a fost savarsita in conditiile art. 208 alin.(1), pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(3) Consimtamantul persoanei victima a traficului nu constituie cauza justificativa.

Art. 210 Supunerea la munca fortata sau obligatorie

Fapta de a supune o persoana, in alte cazuri decat cele prevazute de dispozitiile legale, la prestarea unei munci impotriva vointei sale sau la o munca obligatorie, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani.

 Art. 211 Proxenetismul

(1) Determinarea sau inlesnirea practicarii prostitutiei ori obtinerea de foloase patrimoniale de pe urma practicarii prostitutiei de catre una sau mai multe persoane se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(2) In cazul in care determinarea la inceperea sau continuarea practicarii prostitutiei s-a realizat prin constrangere, pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 10 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .

(3) Daca faptele sunt savarsite fata de un minor, limitele speciale pedepsei se majoreaza cu jumatate.

(4) Prin practicarea prostitutiei se intelege intretinerea de acte sexuale cu diferite persoane in scopul obtinerii de foloase patrimoniale pentru sine sau pentru altul.

 Art. 212 Exploatarea cersetoriei

(1) Fapta persoanei care determina un minor sau o persoana cu dizabilitati fizice ori psihice sa apeleze in mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material, sau beneficiaza de foloase patrimoniale de pe urma acestei activitati, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda.

(2) Daca fapta este savarsita in urmatoarele imprejurari:

a) de parinte, tutore, curator ori de catre cel care are in ingrijire persoana care cerseste;

b) prin constrangere,

pedeapsa este inchisoarea de la unu la 5 ani.

 Art. 213 Folosirea unui minor in scop de cersetorie

Fapta majorului care, avand capacitatea de a munci, apeleaza in mod repetat la mila publicului, cerand ajutor material, folosindu-se in acest scop de prezenta unui minor, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Art. 214 Folosirea serviciilor unei persoane exploatate

Fapta de a utiliza serviciile prevazute in art. 181, prestate de o persoana despre care beneficiarul stie ca este victima a traficului de persoane ori a traficului de minori, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

Art. 215 Sanctionarea tentativei

Tentativa la infractiunile prevazute in art. 207- 209 si art. 211 alin. (2) se pedepseste.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts