“Obligă pârâta să convertească în RON creditul acordat reclamantei la cursul de schimb CHF/RON de la data acordării creditului. IREVOCABIL.”

In primavara anului 2014 Curtea de Justitie a Uniunii Europene s-a pronuntat favorabil consumatorilor in cauza Arpad Kasler contra OTP.  Prin aceasta decizie, s-a oferit o sansa consumatorilor, care pot solicita plata ratelor la cursul din momentul semnarii contractelor si chiar returnarea sumelor platite in plus, rezultate din diferenta de curs valutar.

Aplicarea unui curs de schimb diferit la acordarea si rambursarea unui credit poate fi considerata de judecatori o clauza abuziva”, aprecia, intr-un comunicat, avocatul general al Curtii de Justitie a Uniunii Europene, Nils Wahl.

In Romania, au fost deschise peste 7000 de procese impotriva bancilor prin care consumatorii au cerut instantelor de judecata convertirea monedei exotice in moneda nationala. O decizie favorabila nu s-a lasat mult asteptata, iar in vara acestui an, Tribunalul din Galati a acordat in premiera castig de cauza unei femei din Braila, obligand institutia financiara sa acepte rambursarea imprumutului la cursul la care a fost luat.

Hotararea data de Tribunalul Galati este prima decizie irevocabila a justitiei romane care dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului.

Initial, judecatorii au respins, cererea femeii, dar la recurs, i-au dat castig de cauza. "Tribunalul Galati a admis recursul formulat de reclamanta si a obligat o banca din Romania sa converteasca creditul acordat reclamantei la cursul de schimb franc elvetian-leu romanesc la data acordarii creditului”, a spus purtatorul de cuvant al Tribunalului Galati.

“Era de asteptat ca instantele romanesti sa tina cont de CJUE, iar pronuntarea unei decizii de asemenea amploare era inevitabila. Hotararea in cauza reprezinta o victorie deosebit de importanta in lupta cu bancile, creandu-se un precedent judiciar greu de “contestat” in procesele pe care le avem pe rolul instantelor judecatoresti din Romania.” Av. Dobrescu Bogdan.