Interventia este forma de participare prin care o terta persoana din vointa proprie intervine intr-un proces civil aflat in cursul judecatii pentru a apara un drept propriu sau pentru a sprijini pe vreuna din parti.

Chemarea in judecata a altor persoane in calitate de reclamante are o serie de trasaturi caracteristice.
1. poate fi facuta numai in fata instantei de fond.
2. daca paratul este de buna- credinta poate cere instantei scoaterea lui din proces la judecata sa aiba loc intre terta persoana si reclamant.
3. cererea principala si cea care se refera la introducerea unui alte persoane in judecata au un singur obiect care se solutioneaza printr-o singura hotarare.

Aceasta cerere imbraca forma uneia de chemare in judecata si trebuie sa reiasa din ea interesul persoanei care cheama in judecata pe altcineva iar in cazul cand este depusa de parat trebuie inaintata odata cu intampinarea sau cel tarziu la prima zi de infatisare iar daca este facuta de reclamant pana la inchiderea dezbaterilor. Ea va trebui comunicata celui chemat si partii potrivnice .

Persoana chemata devina parte in proces asadar este supusa platii taxei judiciare de timbru si se va lua procesul din starea in care era la momentul acceptarii, devenind un intervienient in interes propriu.
Chemarea in garantie este modalitatea juridicata prin care una din partile litigante care au o obligatie de garantie sau despagubire solicita introducerea in proces a unei terte persoane. Are ca scop apararea impotriva pretentiilor impuse de reclamant prin actiunea principala si valorificarea pretentiilor sale impotriva obligatului in caz ca se va pierde procesul prin aceeasi hotarare.

Ea imbraca forma unei actiuni in regres care poate fi facuta de partile din proces dar si cel chemat in garantie la randul luiu poate solicita pe altcineva sa intervina pentru el. In caz ca cererea de chemare in garantie o face paratul trebuie depusa odata cu intampinarea sau cel tarziu la prima zi de infatisare. In cazul in care cererea se intocmeste de catre reclamant poate fi depusa in fata primei instante cel tarziu pana la inchiderea dezbaterilor. Dupa acest moment instanta poate o cumunica si il va cita pe intervenient. Admiterea in principiu a cererii face ca persoana chemata sa fie independenta in proces si sa face orice acte procesuale care au ca scos apararea fata de actiunea principala cat si fata de cererea de chemare in garantie, ambele judecandu-se impreuna si asupra lor pronuntandu-se o singura hotarare.

Aratarea titularului dreptului consta in posibilitatea juridica procesuala recunoscuta persoanei chemate in judecata, printr-o actiune reala, de a contesta functia procesuala pe care o are. Ca trasaturi caracteristice intalnim ca este posibila numai la actiunile reale si are ca scop inlocuirea paratului din proces cu persoana care se pretinde obligata in raportul juridic dedus judecatii.

Dupa ce i se va comunica paratului actiunea se va intocmi o cerere motuvata depusa odata cu intampinarea sau cel tarziu la prima zi de infatisare. Acest fapt prezinta doua situatii. Prima in care partea recunoaste calitatea sa, paratul va fi scos din proces si dosarul se va rezolva confirm noului raport juridic dedus judecatii. A doua se refera la negarea calitatii lui de parat el va dobandi calitatea de intervenient in nume propriu.