Stim cu totii ca procurorul reprezinta acuzarea (mai ales in penal pentru ca in civil intervine pentru a apara anumite categorii de persoane). El este cel care reprezinta statul si incearca sa protejeze interesele catatenilor. Daca este in realitate un veritabil magistrat ori „avocatul statului” este, cel putin in ceea ce priveste problema pusa in discutie, irelevant. Procurorul exista si are o responsabilitate si atributii expres prevazute, este tot ce conteaza.

In prezent, procurorul sta pe partea opusa bancii pe care stau cei privati de libertate, la un birou distinct de cel al judecatorului, pe un podium mai mic decat al acestuia dar mai inalt ca cel al avocatilor (de fapt, avocatii au un pupitru pus sau nu pe un podium). Eu va spun sincer, cand am intrat pentru prima data, studenta fiind in anul I, si nu stiam foarte multe lucruri, intr-o sala de judecata am crezut ca judecatorul si procurorul sunt o „echipa”, ceea ce nu mi se parea corect. Banuiesc ca pentru publicul care intra in sala ca simpli spectatori ori vin cu o problema si nu cunosc lumea „juridica” au aceeasi senzatie, de consultare si de luare a deciziei in echipa.

Dupa o perioada in care au fost coborati de pe podium la un nivel cu avocatii, in anul 2012 CSM a adoptat o hotarare (este vorba despre Hotararea nr. 781 din 5 septembrie 2012) prin care a stabilit ca podiumul procurorului va avea o inaltime de 40-50 de cm, iar cel al avocatului care pune concluzii va avea 20-30 de cm. O decizie care se „ridica la inaltimea” asteptarilor noastre? Probabil ca nu. Sa intelegem de aici ca CSM a pus tamplarii la munca si ca marimea conteaza.

Este foarte adevarat ca procurorul trebuie protejat de eventualele atacuri din partea publicului si ca e necesar ca el sa poata transmite in siguranta documentele catre judecator, dar eu consider ca problema sigurantei nu se rezolva in a-l pune pe procuror cu cativa cm mai sus, in cel mai rau caz, asa il vede mai bine si atacatorul, ci prin supravegherea mai atenta a publicului.

Daca decizia este luata exclusiv din dorinta de a proteja procurorul atunci nu inteleg de ce nu sunt plasati in spatele unor geamuri de protectie. Adevarul este insa ca decizia are doar o semnificatie morala pe care, personal, nu o gasesc justificata. Doar judecatorul trebuie plasat la inaltime si, desi ridicola, peruca aceea de pe vremuri juca un rol deosebit de important: ii facea mai greu de identificat. Fara semne distinctive vizibile, roba si peruca ii faceau sa semene intre ei. In prezent, atat procurorul cat si judecatorul sunt la fel de expusi, iar siguranta lor nu depinde de inaltimea podiumului ci de nivelul de securitate la intrari si in sali.

Un alt lucru decis de CSM a fost ca procurorul intra pe aceeasi usa cu judecatorul, dar cu 5 minute inainte. Sper ca va este foarte clar faptul ca ei nu au avut cum sa discute in spatele usii. Este printre cele mai logice masuri luate. Daca vine cu 5 minute inainte este exclusa o relatie prealabila intre cei doi de prietenie, eventuala o bataie pe umar inainte sa intre in sala, cu 5 minute desigur, 5 minute deosebit de importante. Cand o sa vad un judecator ca bate pe umar un avocat din sala, o sa cred ca ambii sunt tratati la fel. Pana atunci, ne mai ridicam in picioare cand se deschide usa crezand ca e judecatorul. Noroc cu grefierul, asta daca nu se incurca si el.

Hotararea mai prevede si faptul ca „daca dimensiunile actuale ale salilor de sedinta nu permit amplasarea biroului procurorului potrivit articolelor precedente, acesta va fi situat pe podiumul judecatorilor, la o masa separata si va fi orientat astfel incat sa asigure procurorului o vizibilitate buna atat spre biroul judecatorilor, cat si spre public”.

Ma astept sincer, ca peste cativa ani, sa apara o hotarare prin care sa se prevada ca procurorii si judecatorii impart scaunele prin rotatie daca nu sunt suficiente.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts