Masurile asiguratorii au un caracter real ce indisponibilizeaza bunurile mobile sau imobile ale subiectilor pasivi ai actiunii penale si civile precum si ale altor persoane prin punerea sub sechestru a acestora. Aceste masuri se iau in scopul garantarii executarii obligatiilor patrimoniale si din desfasurarea procedurilor judiciare.
Cat timp este in curs de desfasurare o masura asiguratorie nu va fi afectat dreptul de proprietate deoarece nu are si functie reparatorie. Ele isi produc efectele erga omnes, au prioritate in procesul penal si opresc procedurile asiguratorii sau executorii pornite de catre terti in ceea ce proveste aceleasi bunuri. Se dispune de bunuri pana cand persoana vatamata va introduce actiune la starea civila dar nu mai mult de 30 de zile, ca mai apoi ele sa inceteze de drept.
Pot forma obiectul indisponibilizarii prin sechestru, bunurile imobile, corporale sau incorporale. Daca masura a fost data pentru a garanta pedeapsa amenzii, atunci vor privi bunurile suspectului sau inculpatului. In cazul in care s-a dispus masura confiscarii ea va fi luata in ceea ce priveste bunurile instrainate de persoana condamnata sau de un tert unui membru al familiei sau unei persoane juridice asupra careia detine controlul. Dasa asigurarea bunurilor a fost facuta pentru a repara o paguba ea poate avea ca obiect bunurile suspectului, inculpatului si persoanei responsabile civilmente.Asigurarea facuta pentru garantarea executarii cheltuielilor judiciare poate privy bunurile suspectului, inculpatului sau persoanei responsabile civilmente. Nu vor putea fi sechestrate bunurile apartinute de o autoritate publica sau de drept public si nici bunurile exceptate de legea procesual civila.
Procurorul in timpul urmaririi penale prin ordonanta, judecatorul de camera preliminara prin incheiere si instanta de judecata prin sentinta si organele competente sa instituie o masura asiguratorie, Ele se dispun din oficiu ori la cererea procurorului sau pentru a se garanta repararea unei pagube produse prin infractiune pot fi dispuse si la cererea partii civile.
In procesul penal luarea acestor masuri este facultativa iar obligtaorie numai pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Hotararea prin care se dispune masura asiguratorie e susceptibila de calea de atac a contestatiei.
Cine va aplica sechestrul va trebuie sa identifice si sa evalueze bunurile sechestrate si va putea in caz de nevoie sa recurga si la experti. Sechestrul poate fi simplu, cu aplicarea de sigilii sau cu ridicata. Atunci cand este necesar poate fi numit si un custode. Aplicarea sechestrului va fi consemnata intr-un proces-verbal.
Masurile de reparatie imediata care pot fi dispuse cu titlu provizoriu pana la solutionarea definitive a procesului sunt restituirea lucrurilor (de catre procuror si judecatorul de drepturi si libertati in cursul urmaririi penale, de judecatorul de camera preliminara in procedura camerii preliminare sua de instanta de judecata in cursul judecatii doar cu referirea la bunurile mobile) si restabilirea situatiei anterioare (doar de instanta de judecata).