Masurile preventive reprezinta modalitati procesuale de contrangere sau de afectare a libertatii persoanei fata de care se desfasoara activitatea judiciara penala.
Masurile preventive sunt reglementate expre de legiuitor, in art. 202 alin.4 C.proc.pen. Acestea sunt:
– retinerea;
– controlul judiciar;
– controlul judiciar pe cautine;
– arestul la domiciliu;
– arestarea preventiva.
In ceea ce priveste masurile preventive aplicate minorilor, noul cod de procedura penala prevede dispozitii speciale cu privire la acestea. In acest sens, in art. 243 alin. 2 se prevede ca “retinerea si arestarea preventiva pot fi dispuse doar fata de un minor care are calitatea de inculpat, si doar in conditii exceptionale, respectiv, numai daca efectele pe care privarea de libertate le-ar avea asupra personalitatii si dezvoltarii acestuia nu sunt disproportionate fata de scopul urmarit prin luarea masurii.
De asemenea, la stabilirea duratei pentru care se ia masura arestarii preventive trebuie sa se tina seama de varsta inculpatului de la data cand se dispune asupra luarii, prelungirii sau mentinerii acestei masuri.
In cazul in care s-a dispus retinerea sau arestarea preventiva a minorului, in mod obligatoriu va fi incunostiintat reprezentantul legal al acestuia sau, dupa caz, persoana in ingrijirea ori supravegherea careia se afla.
In noul cod de procedura penala se prevede ca, in raport cu particularitatile varstei, infractorii minori beneficiaza de un regim special de detentie, iar masurile preventive care se iau fata de acestia nu trebuie sa prejudicieze dezvoltarea lor fizica, psihica sau morala.
In ceea ce priveste judecarea cauzelor cu inculpati minori, noul cod de procedura penala prevede ca aceasta se face de urgenta si cu precadere, iar sedinta de judecata nu este publica. Minorul va fi ascultat o singura data de catre instanta, reaudierea sa fiind admisa de catre judecator doar in cazuri temeinic justificate.
Inculpatul care a savarsit infractiunea cand era minor , este judecat potrivit procedurii speciale privitoare la minori, chiar daca intre timp inculpatul a implinit 18 ani.
Incunostiintarea unor persoane si autoritati prevazute de lege( parintii, tutorele, persoana in ingrijirea ori supravegherea careia se afla minorul sau alte persoane pe care le desemneaza minorul, serviciul de reintegrare sociala a infractorilor).