Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Exista mai multe forme de obligare a persoanei responsabile la plata despagubirii, fie sub forma unei sume globale, achitabila in integralitatea sa, ori sub forma unor plati periodice.

Despagubirea raportata la o suma globala se accorda in cazul reparatiei prejudiciilor actuale, produse prin evenimentul prejudicios dintr-o data si consumate la acel moment.

Instanta poate acorda persoanei responsabile doua sau mai multe termene de gratie, esalonand astfel plata, dar caracterul initial al obligatiei se conserva, chiar daca plata efectiva are loc sub forma mai multor plati, la termene diferite.

In cazul prejudiciilor viitoare, care isi propaga efectele in timp, ce au caracter de continuitate, despagubirile se acorda sub forma unor prestatii periodice. Ratiunea acestei modalitati de acordare a despagubirilor este determinata de imposibilitatea de a cuantifica si a stabili anticipativ intinderea prejudiciului cu caracter continuu. Ipoteza aceasta este cea a vatamarii sanatatii ori integritatii corporale ce are ca efect diminuarea ori pierderea capacitatii de munca.

In acest sens, Noul Cod civil prevede in art. 1386 alin. (3) cazul in care, “daca prejudiciul are caracter de continuitate, despagubirea se acorda sub forma de prestatii periodice”, respective in art. 1387 alin. (2) “despagubirea pentru pierderea sau nerealizarea castigului din munca se acorda, tinandu-se seama si de sporirea nevoilor de viata ale celui prejudiciat, sub forma de prestatii banesti periodice.”

Exceptia o constituie posibilitatea instituita in textul art. 1387 alin. (2) teza finala, prin care “la cererea victimei, instanta va putea acorda despagubirea, pentru motive temeinice, sub forma unei sume globale”

In cazul despagubirilor acordate sub forma unei sume globale, cuantumul acestora nu mai poate fi modificat, spre deosebire de despagubirile acordate sub forma unor prestatii periodice, care au un caracter provizoriu, sub conditia mentinerii efectelor faptei prejudicioase in viitor, in limitele constatate de instanta, la data la care s-a pronuntat.

Art. 1386 alin. (4) dispune ca “ in cazul prejudiciului viitor, despagubirea, indiferent de forma in care s-a acordat, va putea fi sporita, redusa sau suprimata, daca, dupa stabilirea ei, prejudiciul s-a marit, s-a micsorat ori a incetat.

Inflatia si devalorizarea monedei platii determina admiterea modificarii ulterioare a despagubirilor pentru prejudiciile viitoare, cuantumul monetar al obligatiei putand fi recalculat, actualizandu-se in raport cu valoarea prejudiciului la momentul platii efective.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts