Art. 287 Neexecutarea sanctiunilor penale

(1) Sustragerea de la executare ori neexecutarea conform legii a unei pedepse complementare ori accesorii, sau a masurii de siguranta prevazuta in art.108 lit. b) si c), de catre persoana fizica fata de care s-au dispus aceste sanctiuni, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.

(2) Sustragerea de la executarea unei masuri educative privative de libertate prin parasirea fara drept a centrului educativ sau a centrului de detentie, ori prin neprezentarea dupa expirarea perioadei in care s-a aflat legal in stare de libertate, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(3) Neexecutarea pedepselor complementare aplicate unei persoane juridice dintre cele prevazute in art. 142, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

Aceasta incriminare a fost introdusa pentru a sanctiona nerespectarea unei pedepse complementare ori accesorii (de pilda interdictia impusa condamnatului de a se afla in anumite locuri, de a intra in legatura cu anumite persoane etc.) ori a masurii de siguranta constand in interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie, o meserie ori o alta activitate, in masura in care incalcarea acestor interdictii impuse condamnatului nu constituie o infractiune mai grava (spre exemplu iesirea frauduloasa din tara a condamnatului caruia i s-a interzis exercitarea dreptului de a parasi acest teritoriu intra sub incidenta infractiunii de trecere frauduloasa a frontierei – art. 260 – intrucat limitele de pedeapsa prevazute de lege in acest caz sunt mai mari).

Pe de alta parte a fost incriminata sustragerea de la executarea unei masuri educative privative de liberate (internarea intr-un centru educativ sau de detentie) intrucat s-a urmarit stabilirea unui regim sanctionator mai bland decat cel pentru infractiunea de evadare.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts