Nulitatea reprezinta o sanctiune procesuala care atesta invaliditatea actelor procedurala care au s-au nascut prin nerespectarea dispozitiilor legale, omisiune sau violarea formelor prescrise de lege.
Ele pot fi clasificate dupa urmatoarele criterii:
1. dupa modul de exprimare in norma juridica: -exprese (se incalca dispozitii anume precizate de legiuitor)
-virtuale ( in cazul nerespectarii altor dispozitii legale).
2. dupa modul de aplicare si efectele pe care le produc: -absolute ( se incalca o una din normele imperative prevazute in art.281 NCPP si poate sesiza oricine si oricand in cursul procesului penal sau din oficiu)
-relative ( se incalca dispozitiile prevatute in art. 282 NCPP si pot fi invocate de procuror, suspect, inculpat, celelalte parti sau persoana vatamata daca exista un interes procesual propriu, dupa efectuarea actului sau cel mai tarziu in termenele prevazute de lege).
Nulitatile relative au urmatoarele trasaturi: trebuie invocate de partea vatamata numai pana la un anumit moment procesual prezavut de lege, vor fi acceptate numai daca subiectul este circumstantiat ( i s-a adus o vatamare). Prin exceptie poate fi sesizata de instanta cand este necesar ca actul sa fie solutionat pentru a se putea solutiona cauza.
Trasaturile nulitatilor absolute reies din faptul ca cel care o invoca nu trebuie sa faca dovada existentei vatamarii. Ele pot fi solicitate de oricine in orice stare a procesului si nu se vor inlatura in niciun mod care sa nu fie expres prevazut de lege. Ele pot fi invocate de orice parte din proces sau din oficiu.
Nulitatea absoluta intervine in cazul in care se incalca dispozitiile privind completul de judecata, competenta materiala si personala a instrantelor judecatoresti, publicitatea sedinte, participarea procurorului, prezenta suspectului sau inculpatului si asistarea de catre avocat atunci cand ea este obligatorie.
Nulitatea va lipsi de efecte juridice actul ce va fi anulat din momentul intocmirii lui nu din momentul constatarii. De asemenea ele trebuiesc refacuta de regula de catre organului judiciar ce le-a intocmit dintai.