Plata rentei este principala obligaţiei a debirentierului.Cuantumul rentei se stabileşte prin acordul de voinţă al părţilor. Ratele de renta trebuie să fie plătite de debirentier în cuantumul şi la termenele prevăzute în cntract până la decesul credirentierului, sau până la decesul terţului beneficiar al rentei, atunci când a fost constituită în favoarea acestuia.

În cazul în care contractul este încheiat pe durata vieţii debirentierului este evident că obligaţia lui, fiind viageră, se va stingela moartea sa şi nu va trece la moştenitorii săi. Dacăcontractul de rentă viageră este încheiat pe durata vieţii credirentierului, dreptul de creanţă la rentă al acestuia, având un caracter viager, se stinge la moartea sa. Totuşi creanţa pentru ratele de rentă scadenteşi neîncasate de credirentier se transmite la decesul său în patrimoniul moştenitorilor săi, fireşte cu respectarea dispoziţiilor privind prescripţia extinctivă. La moartea debirentierului obligaţia de plată a rentei se transmite la moştenitorii săi, nefiind o obligaţie strict personală contractată intuitu persoane. În lipsă de stipulaţie contrară, ratele de rentă se plătesc trimestrial şi în avans şi indexate în funcţie de rata inflaţiei.

Atunci când credirentierul decedează înainte de expirarea perioadei pentru care renta s-a plătit în avans, debirentierul nu poate cere restituirea sumei plătite aferente perioadei în care creditorul nu a mai fost. În caz de neîndeplinire a obligaţiei de plată a ratelor scadente, credirentierul poate cere sechestrul şi vânzarea bunurilor debirentierului, până la concurenţa unei sume suficiente spre a asigura plata rentei pentru viitor ( art. 2250 alin.(1) C.civ.). Această sumă se stabileşte, în condiţiile legii, pe baza unei expertize întocmite în conformitate cu metodologia de calcul aplicabilă în cazul asigurărilor de viaţă, ţinându-se seama, printre altele, de ratele deja încasate de credirentier, de vârsta şi de starea acestuia. Cheltuielile expertizei sunt suportate de debirentier.

După ce a fost obţinută în urma vânzării bunurilor debirentierului, suma se consemnează la o instituţie de credit şi va fi plătită credirentierului cu respectarea cuantumului şi scadenţelor convenite prin contractul de rentă viageră. Dacă debirentierul intă în lichidare, credirentierul îşi poate realiza dreptul la rentă înscriind în tabloul creditorilor o creanţă a carei cuantum se determină prin expertiză.

Dreptul la acţiunea prin care se solicită plata ratelor de rentă restante se prescrie în termenul general de 3 ani , care se calculează separat pentru fiecare rată din momentul în care a devenit exigibilă. Moştenitorii credirentierului pot cere plata ratelor scadente, dar neîncasate de autorul lor decedat. În acest sens este practica judiciară anterioară intrării în vigoare a noului Cod civil. Soluşia era întemeiată pe faptul că în patrimoniul credirentierului s-a născut o creanţă la rentă care trece la decesul său în patrimoniul moştenitorilor săi. Soluţia este discutabilă sub regimul noului Cod civil art.2251 care dispune că „ Debirentierul este ţinut la plata rentei până ladecesul persoanei pe durata vieţii căreia a fost constituită renta(…)”. Textul citat acreditează ideea că acest caracter viager al dreptului credirentierului, face ca el să se stingă la decesul său şi să nu treacă la moştenitorii săi.

Obligaţia de a oferi credirentierului garanţiile stipulate în contract pentru plata rentei şi de a nu micşora garanţiile oferite. Pentru garantarea obligaşiei de plată a rentei constituite cu titlu oneros, credirentierul are după caz un privilegiu sau o ipotecă asupra bunului transmis. În acest caz, în vederea înscrierii ipotecii legale nu este necesară declararea valorii creanţei garantate ( art. 2249 C.civ).

Creditorul unei rente viagere constituite cu titlu oneros poate cere rezoluţiunea contractului dacă debirentierul nu depune garanţia promisă în vederea executării obligaţiei sale ori o diminuează. Sancţiunea desfiinţării contractului de rentă viageră nu se poate pronunţa dacă contractul este cu titlu gratuit.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23