Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu

Mandatul este un contract prin care o parte, numita mandaTAR, se obliga sa incheie unul sau mai multe acte juridice pe seama celeilalte parti, numita mandaNT.

Notiunea de mandat are mai multe sensuri, cel comun fiind „procura”, de regula inscrisul prin care se dovedeste imputernicirea data pentru reprezentare. Nu se confunda cu „mandatul de aducere” acesta reprezentand un act procedural emis de organul de urmarire penala sau de instanta civila/penala, in temeiul caruia organul de politie poate aduce un invinuit/martor/expert in fata organelor emitente, cand acestea refuza sa se prezinte in mod nejustificat. „Mandatul postal” este o scrisoare tip, „mandatul de deputat” este tot o imputernicire data pentru reprezentare, dar este dat de alegatori si este prezent in dreptul constitutional.

Nu orice trimis, mesager, poate fi asimilat unui mandatar, activitatea acestora putand fi calificata ca antrepriza.

Obligatiile mandatarului sunt prevazute la art 2017-2024 NCC:

1: de a indeplini mandatul

Mandatarul are obligatia de a executa, in limitele stabilite in contract, mandatul. Se poate abate daca ii este imposibil sa-l instiinteze in prealabil pe mandant, numai daca se poate prezuma ca acesta, daca ar fi stiut, si-ar fi dat acordul. Va fi obligat in orice caz, sa il instiinteze de indata de schimbarile aduse in executarea mandatului.

Este foarte important de retinut ca mandatarul are o obligatie de mijloc, nu de rezultat, adica el isi indeplineste mandatul chiar daca nu obtine rezultatul urmarit, fiind suficient sa fi depus toate diligentele in vederea realizarii scopului propus.

Daca mandatul nu a fost dus la indeplinire din culpa sa, va raspunde fata de mandant (diferit dupa cum mandatul a fost sau nu cu titlu oneros. Daca era cu titlu oneros: are obligatia unui bun proprietar, iar daca era cu titlu gratuit, culpa sa va fi apreciata in functie de diligenta pe care o manifesta de obicei in propriile afaceri)

Daca pentru acelasi mandat au fost imputernicite mai multe persoane, fiecare isi va indeplini obligatia neexistand solidaritate intre ei (exceptie face cazul in care s-au obligat sa lucreze impreuna).

2: de a da socoteala pentru gestiunea sa

Mandatarul va trebui sa-i restituie mandantului toate bunurile pentru realizarea obligatiilor, chiar daca ceea ce a primit in temeiul mandatului nu a fost datorat initial mandantului.

Daca mandatarul refuza sa restituie sumele de bani pe care le-a folosit in folosul sau si dobanzile aferente, mandantul are la dispozitie o actiune personala (supusa unui termen general de prescriptie de 3 ani ce curge de la data incetarii mandatului)

3: de a raspunde pentru faptele persoanei substituite

In principiu, daca si-a indeplinit obligatiile, mandatarul nu raspunde fata de mandant pentru obligatiile asumate de persoana cu care a contractat. Ca exceptie, va raspunde cand insolvabilitatea tertilor trebuia sa-i fie cunoscuta (sau chiar o cunostea) la data incheierii contractului cu acea persoana. Astfel, el ii aduce un prejudiciu celui pe care il reprezinta, contractand cu o persoana despre care stia/trebuia sa stie la momentul incheierii contractului ca nu-si va putea indeplini obligatiile.

Cand mandantul il autorizeaza, mandatarul isi poate substitui o terta persoana pentru a executa obligatiile in locul lui. Daca aceasta autorizatie lipseste, mandatarul va raspunde in fata mandantului pentru persoana substituita.

Chiar si in situatiile in care mandatarul nu are autorizatia mandantului isi va putea substitui o alta persoana, daca imprejurari neprevazute impun luarea acestei masuri pentru a putea duce la indeplinire mandatul, daca ii este imposibil sa il instiinteze in prealabil pe mandant despre aceste imprejurari si se poate prezuma ca daca ar fi stiut, mandantul si-ar fi dat acordul.

Mandantul are si actiuni directe impotriva persoanei substituite, dar substituitul nu are decat actiuni oblice impotriva lui.

4: de a conserva bunurile mandantului

Mandatarul va exercita toate drepturile mandantului fata de terti. In caz de urgenta, poate sa vanda bunurile cu diligenta unui bun proprietar.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts