Art. 270 Obstructionarea justitiei

(1) Persoana care, fiind avertizata asupra consecintelor faptei sale:

a) impiedica organul de urmarire sau instanta sa efectueze, in conditiile legii, un act procedural;

b) refuza sa puna la dispozitia organului de urmarire penala, instantei sau judecatorului sindic, in tot sau in parte, datele, informatiile, inscrisurile sau bunurile detinute, care i-au fost solicitate in conditiile legii, in vederea solutionarii unei cauze,

se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda.

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul persoanei urmarite sau judecate pentru infractiunea care formeaza obiectul procesului penal.

Prin aceasta infractiune este sanctionata persoana care, in mod nejustificat si dupa ce a fost avertizata asupra consecintelor faptei sale, impiedica efectuarea unui act procedural ori refuza sa puna la dispozitia autoritatilor judiciare datele, informatiile, inscrisurile sau bunurile detinute, care au fost solicitate in conditiile legii, in vederea solutionarii unei cauze .

Prin aceasta reglementare se urmareste in primul rand prevenirea comiterii faptelor incriminate si numai in cazul in care mijloacele nepenale se dovedesc ineficiente sa se aprecieze asupra oportunitatii recurgerii la mijloace de natura penala.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23

https://plus.google.com/u/0/110226105227936026014/posts