Coordonator: Av. Bogdan Dobrescu
Interdictia judecatoreasca este acea institutie de drept civil prin care se umareste ocrotirea persoanei fizice care, datorita alienatiei ori debilitatii mintale, nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale si care are ca efect lipsirea acesteia de capacitate de exercitiu si, prin urmare, instituirea tutelei. Aceasta definitie are la baza prevederile art. 164 alin (1) C.civ.
Trasaturile caracteristice ale interdictiei:
-este o masura de ocrotire, de drept civil;
-este judecatoreasca, adica numai instanta judecatoreasca are competenta de a hotari punerea alienatului sau debilului mintal sub interdictie
-se aplica strict la o anumita categorie de persoane fizice ( care sunt lipsite de discernamant)
-are ca efect lipsirea persoanei fizice de capacitate de exercitiu si instituirea tutelei.
Potrivit prevederilor art. 164 alin (1) C.civ. “Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie” Acest lucru nu inseamna ca numai lipsa de discernamant, in ceea ce priveste ingrijirea intereselor proprii, poate sa duca la punerea sub interdictie, numai daca ea se datoreaza alienatiei ori debilitatii mintale. Daca insa, o persoana fizica, din cauza bolii sau a unei infirmitati fizice, desi capabila (deci cu discernamant), nu poate personal sa-si apere interesele in conditiile normale, multumitoare, i se va putea numi un curator, in conditiile legii.
Potrivit reglementarilor legale in vigoare, interdictia judecatoreasca poate fi ceruta de urmatoarele persoane:
-minorul care a implinit varsta de 14 ani
-consiliul de familie sau oricare membru al acestuia
-persoanele apropiate minorului, precum si administratorii si locatarii casei in care locuieste minorul;
-serviciul de stare civila, cu prilejul inregistrarii mortii unei persoane, precum si notarul public, cu prilejul deschiderii unei proceduri succesorale.
-instantele judecatoresti, cu prilejul condamnarii la pedeapsa penala a interzicerii drepturilor parintesti
-organele administratiei publice locale, institutiile de octorire, precum si orice alta persoana.
Solutionarea cererii este de competenta tribunalului in a carei circumscriptie aceasta isi are domiciliul, conform prevederilor art. 924 NCPC.
Procedura punerii sub interdictie cuprinde doua faze. Prima faza, necontradictorie, este consacrata pregatirii elementelor necesare celei de-a doua faze. In aceasta faza sunt adunate datele necesare pentru solutionarea in fond a pricinii. Faza a doua este faza contradictorie, care imbraca forma unui proces civil obisnuit, cu unele particularitati. O particularitate consta in faptul ca judecata se va face cu participarea obligatorie a procurorului, prevazuta in art. 928 alin (3) al NCPC. A doua particularitate consta in aceea ca instanta este obligata sa asculte pe cel a carui punere sub interdictie judecatoreasca este ceruta, punandu-i si intrebari pentru a constata si starea sa mintala. Daca cel a carui punere sub interdictie judecatoreasca este ceruta nu este in stare sa se infatiseze in instanta, el va fi ascultat la locul unde se gaseste, potrivit art. 928 alin (2) NCPC.
Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !
Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro
Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23
LEAVE A REPLY