O data cu intrarea in vigoare a Noului Cod Penal, nu mai exista notiunea de omor deosebit de grav astfel cum era reglementat in vechiul cod penal la art. 176, anumite imprejurari fiind dezincriminate, in timp ce altele fiind considerate omor calificat. 

Atat in vechiul cod penal la art. 174, cat si in noul cod penal la art. 188, omorul este pedepsit in acelasi mod astfel: “uciderea unei persoane se pedepseste cu inchisoarea de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi, iar tentativa se pedepseste.”

In vechiul cod penal la art.175 erau reglementate imprejurarile care faceau ca omorul savarsit sa devina calificat, acesta fiind urmatoarele:

Cu premeditare

Din interes material

Asupra sotului sau a unei rude apropiate

Profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara

Prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane

In legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei

Pentru a se sustrage sau pentru a sustrage pe altul de la urmarire sau arestare, ori de la executarea unei pedepse

Pentru a inlesni ssau a ascunde savarsirea altei infractiuni

In public

In aceste cazuri, pedeapsa era de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, iar tentativa se pedepsea.

Articolul 176 vechiul cod civil, enumera imprejurarile care faceau ca omorul sa fie deosebit de grav si anume:

Prin cruzimi

Asupra a doua sau mai multor persoane

De catre o persoana care a mai savarsit un omor

Pentru a savarsi sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii

Asupra unei femei gravid

Asupra unui magistrate, politest, jandarm ori asupra unui militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora

De catre un judecator sau procuror, politist, jandarm sau militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora

In aceste cazuri, pedeapsa era detentiunea pe viata sau inchisoarea de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi, iar tentative se pedepsea. 

        In noul cod penal, intrat in vigoare la data de 1 februarie 2014, exista doar omorul calificat in art. 189, dar acesta exista in alte imprejurari decat cele din codul anterior si anume:

Cu premeditare

Din interes material

Pentru a se sustrage sau pentru a sustrage pe altul de la tragerea la raspundere penala sau de la executarea unei pedepse

Pentru a inlesni sau a ascunde savarsirea altei infractiuni

De catre o persoana care a mai comis anterior o infractiune de omor sau o tentativa la infractiunea de omor

Asupra a doua sau mai multe persoane

Asupra unei femei gravide

Prin cruzimi

Si in noul cod penal, pedeapsa este inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea unor drepturi astfel cum era si in cazul vechiului cod penal, iar tentative se pedepseste in continuare.

Se poate observa ca potrivit noului cod penal, nu mai este omor calificat in urmatoarele imprejurari: in cazul in care acesta este savarsit asupra sotului sau a unei rude apropiate  cand este savarsit profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara, prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei sau in public.  Prin urmare, omorul savarsit in aceste imprejurari  este dezincriminat sub imperiul legii noi, deci devine un omor simplu, pedeapsa recalculandu-se luandu-se in considerare limitele de la omorul simplu. Poate exista situatia in care deja a fost executata pedeapsa care s-ar fi aplicat pentru omorul simplu, deci exista condamnati eliberati din acest motiv. 

Desi vechiul cod penal omorul savarsit asupra unei rude apropiate sau asupra sotului era considerat omor calificat, in virtutea noului cod penal acesta este reglementat separat, in art. 199 alin 1, pedeapsa fiind majorarea maximului special al infractiunii de omor simplu cu patrime. 

In noul cod penal, nu mai exista omorul deosebit de grav, numai unele imprejurari fiind retinute ca omor calificat, restul fiind dezincriminate, devenind astfel un omor simplu sau fiind incadrate in alt articol ca alta infractiune dar cu acelasi continut. Prin urmare, nu mai este considerat omor deosebit de grav omorul savarsit pentru a savarsi sau a ascunde savarsirea unei talharii sau piraterii, asupra unui magistrate, politest, jandarm sau asupra unui militar in timoul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora sau de catre un judecator sau procuror, politist, jandarm sau militar, in timpul sau in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale acestora.  In schimb, in timp ce in vechiul cod penal era considerat omor deosebit de grav cel savarsit de o persoana care a mai savarsit un omor, in noul cod penal este considerat omor calificat si in cazul in care este savarsita o tentativa la infractiunea de omor, nu doar un omor. 

Omorul savarsit asupra unui politist sau jandarm, aflat in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu exercitarea acestor atributii este considerat ultraj potrivit art. 257 alin.3 si este sanctionat cu pedeapsa prevazuta la omor simplu, ale carei limite se majoreaza cu jumatate. Prin urmare, persoanele care au savarsit aceasta infractiune conform vechii legii, i se recalculeaza pedeapsa potrivit legii noi ca fiind ultraj. Prin art. 279 Noul cod penal este introdus ultrajul judiciar care incrimineaza omorul asupra unui judecator sau procuror aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, pedeapsa fiind pedeapsa pentru omorul simplu, ale carui limite sunt majorate cu jumatate. 

In concluzie, unele imprejurari de la omorul calificat existente in vechiul cod penal, in noul cod sunt dezincriminate in totalitate precum cele profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara, prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane, in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei sau sunt incrimintate la un articol, singura situatie fiind imprejurarea asupra sotului sau unei rude apropiate, acest omor fiind incriminat la art. 199 “violenta in famile.” In cazul omorului deosebit de grav imprejurarea referitoare la savarsirea omorului pentru a savarsi sau ascunde o talharie sau piraterie este dezincriminata, in timp ce omorul savarsit asupra unui judecator sau procuror, politist, jandarm sau militar este incriminat la art. 257 “Ultrajul” si art. 279 “Ultrajul judiciar”.