Ca in majoritatea statelor europene, avocatul nu poate sa isi fixeze onorariile in functie de un astfel de pact. 

            Dar ce presupune un astfel de pact? Acesta este o conventie incheiata intre avocat si client inainte de solutionarea definitiva a cauzei. Prin acest pact, se incearca fixarea onorariului in mod exclusiv in functie de rezultatul judiciar al cauzei, fiind din acest punct de vedere irelevant faptul ca ar consta in sume de bani ori bunuri sau alte valori.

            Sunt interzise si onorariile ce consta in dobandirea sub orice forma a unor aporturi din afacere (activitatea juridica realizata de catre avocat).

            Nu suntem in prezenta pactului quota litis, cand conventia prevede stabilirea onorariului in functie de valoarea litigiului cand aceasta valoare este corespunzatoare unui tarif oficial ori este admisa de autoritatea competenta de care depinde avocatul.

Pactul quota litis este interzis atat prin Statutul profesiei de avocat cat si prin Codul deontologic al avocatilor din Uniunea Europeana. 

De asemenea, Codul deontologic al avocatului roman prevede la aer 34 tezele 2 si 3 ca acea conventie prin care se stabileste plata unui procent din valoarea obtinuta de client prin solutionarea cauzei este interzisa.

Nu va constitui o asemenea conventie aceea prin care stabilirea onorariului se face prin aplicarea unui procent  din valorea litigiului.          

            Au existat de-a lungul timpului mai multe opinii potrivit carora acest pact nu prezinta elemente de ilegalitate sau imoralitate avand in vedere mijloacele financiare precare ale anumitor categorii de persoane, sustinandu-se ca prin acest pact s-ar suprima dreptul celui sarac.

            Astfel de pacte sunt permise in SUA iar in unele tari s-au facut compromisuri in sensul ca avocatii ar putea fi platiti numai in cazurile castigatoare. Grecia, privitor la acest aspect a adoptat o pozitie liberala iar in Marea Britanie actiunile speculative sunt permise.

            Pactul quota litis nu trebuie totusi confundat cu „onorariul de succes”. Prin acesta, partile convin asupra unui onorariu ce va trebui sa indeplineasca conditia de a fi proportional cu natura si complexitatea cauzei la care se va adauga suplimentar un onorariu de succes in cazul in care avocatul atinge un anumit rezultat.

            Pentru a intelege de ce este interzis acest pact, trebuie sa avem in vedere faptul ca un avocat nu depune o munca diferita in functie de onorariu.

Onorariul ii este platit avocatului ca el sa depuna toate diligentele in vederea castigarii cauzei. Acesta nu va depune diligentele in mod diferit in functie de cum este platit. Nu trebuie incurajata o practica ce permite avocatului sa isi dea interesul in functie de cat este platit. Din momentul in care se incheie un contract de asistenta juridica, avocatul trebuie sa cantareasca sansele de reusita si pe cel de a pierde si va concepe strategiile in functie de priceperea sa si de natura cauzei.

Prima initiativa din tara de a raspunde oamenilor cu probleme juridice prin e-mail GRATUIT ! ! !

Scrieti-ne problema dumneavoastra juridica la avocat@raspunsurijuridice.ro

Va grabiti sa aflati raspunsuri? Apelati-ne la 0766 88 38 75 sau 0766 88 38 23